Alopecija je bolest koja uzrokuje iznenadan gubitak kose. Radi se o autoimunoj bolesti koja podjednako pogađa muškarce i žene, iako na žene ostavlja trajne posljedice koje mogu uključivati emocionalne probleme, manjak vjere u sebe i manjak samopouzdanja.

Kosa je važan dio našeg vizualnog identiteta pa se često izražavamo kroz svoju frizuru. Kad govorimo o gubitku kose, muškarci se češće žale na ovaj problem, dok žene obično pate u tišini. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, 40 posto žena do četrdesete godina života isproba gorak okus ovog problema.

Porođaj, dojenje, nedostatak sna, stres, menopauza ili bilo kakve hormonalne promjene mogu stvarati stres za naše tijelo. Kao odgovor na takva stanja, tijelo pokušava očuvati energiju iz resursa „niskog prioriteta“, kao što je rast kose. Prvo dlačice počnu opadati, a kroz tri mjeseca može doći do potpunog gubitka kose.

Tišinu o ovome problemu je prekinula Jada Pinkett Smith, supruga poznatog glumca Willa Smitha. Jada se našla u središtu skandala kada je njezin suprug na dodjeli Oscara udario Chrisa Rocka jer je komičar zbijao neslane šale na račun ćelave glave njegove supruge. Jada nije jedina poznata dana koja se bori s ovim problemom. Zbog stigmatizacije žena bez kose, sve više poznatih otvara ovu temu. Ovo su neke od njih.

Naomi Campbell
Naomi smatra da je počela gubiti kosu jer ju je godinama uvijala i držala u ekstenzijama. Kroz godine je doživjela značajan gubitak kose, a nedavno je otkrila da je „izgubila sve“. Naomi ženama budi nadu jer je uspjela obnoviti uništenu kosu. Većina ćelavih mrlja je ponovno narasla. Sada više brinem o svojoj kosi, jer sam izgubila sve s ekstenzijama. Pažljivija sam i koristim samo prirodne stvari, zaključila je Naomi.

Christina Milian
Christina se s gubitkom kose prvi put suočila nakon druge trudnoće pa je počela detaljnije poručavati bolest i sve što ona nosi. Već tada joj je bilo jasno da će sljedeća trudnoća donijeti još više problema. Upravo to se i dogodilo. 2021. je dočekala svoje treće dijete i potpuno izgubila kosu.

S prvo dvoje djece je još bilo OK. Nakon treće trudnoće je bilo puno gore. Oprala sam kosu, a sljedeće što znam je da kosu držim u rukama. Bilo je zastrašujuće, prvo nisam znala što se događa. Danas se osjećam samosvjesno i smatram da ljudi ne pričaju dovoljno o ovome problemu, kaže glumica i pjevačica. Savjetuje da se žene odmah jave ginekologu kako bi dobile plan prehrane i ublažile posljedice ove neugodne bolesti.

Ricki Lake
Američka glumica i voditeljica Ricki Lake, već se 30 godina bori s gubitkom kose. Nakon godina patnje, odlučila je pozitivno gledati na svoju situaciju, obrijati glavu i javno progovoriti o problemu s kojim se suočava sve veći broj žena.

Borim se s gubitkom kose veći dio svog života. Bilo je iscrpljujuće, bolno, neugodno, zastrašujuće i depresivno. Zbog toga sam čak razmišljala o samoubojstvu. Gotovo nitko u mom životu nije znao koliko bol i patnju proživljavam. Čak ni moji terapeuti nisu znali kako se osjećam, rekla je svojedobno Ricki Lake.

Ricki Lake Ricki Lake (Foto: Zadovoljna.hr)

Viola Davis
Viola se s alopecijom susrela u 28. godini života, a glavni uzrok njezinog problema je bio stres. Danas javno govori o svom problemu kako bi ženama pokazala da trebaju prihvatiti situaciju u kojoj su se našle i da nikad ne trebaju odustati od sebe. Dobar dio svog života nije izlazila iz kuće bez perike, a onda je prihvatila sebe. Perika je tako postala opcija, a ne pravilo.

Kosu sam gubila postepeno, a jednog jutra sam se probudila i shvatila da na glavi imam mohawk. Bilo je teško, a onda sam naučila da je glavna životna privilegija prihvatiti sebe, rekla je poznata glumica.

Lea Michele
Zvijezda serije Glee, s gubitkom kose se susrela 2021., nekoliko mjeseci nakon rođenja njezinog prvog djeteta. Poslijeporođajni gubitak kose je stvaran! Uživam u dugoj kosi dok još traje, a već sam sprema na to da ću vremenom morati nositi bob, napisala je tada na Instagramu u opisu fotografije na kojoj u ruci drži veliki pramen kose.

Kristin Davis
Kristin je počela gubiti kosu nakon završetka snimanja posljednje sezone poznate serije Seks i grad. Moja kosa jednostavno nije kao prije. Prije sam imala problem s gustom kosom. Imala sam previše kose koja je bila izazov čak i najboljim profesionalcima, ogromna i neukrotiva. Malo tko mi vjeruje kada im kažem da sam imala tako gustu kosu. Ovo je stvarni problem i moramo ostati snažne, podijelila je svoje iskustvo Kristin Davis.

Kiera Knightley
Nakon godina bojanja, Kiera je primijetila da joj kosa opada. Izgubila je samopouzdanje i pet godina nosila perika u svim prilikama, čak i kad bi vježbala. Obojila sam kosu gotovo u sve boje kako bi se prilagodila raznim „ludim“ ulogama. Kosa mi je postala toliko loša da je ispadala s glave u pramenovima. U posljednih pet godina nosila sam samo perika i mogu reći da je to najbolja stvar koja se dogodila mojoj kosi!

Selma Blair
Još jedna dama koja je kosu izgubila nakon poroda. Problem se pojavio 2011., tri mjeseca nakon što je rodila sina Arthura. Na prvu ju je bolest šokirala, ali brzo je počela avno govoriti o svemu što proživljava.

Znam da ovo nije glamurozno, ali tuširam se jako dugo jer skupljam ostatke svoje kose iz odvoda. Ja nisam djevojka koja voli ekstenzije pa ću radije hodati ćelava!, zaključila je tada optimistična Selma koja može poslužiti kao primjer svim ženama koje se bore s ovim problemom.

Tyra Banks
Tyra se s alopecijom počela boriti 2011., kada je pisala svoju knjigu, Modelland. Pisanje knjige ju je suočilo s velikim stresom koji je rezultirao gubitkom kose.

Slika nije dostupna Magični kelp: Tinktura protiv opadanja kose kojoj mnogi vjeruju više nego koprivi

Bila sam pod velikim stresom i to se odrazilo na moje zdravlje. Za mene je bilo stresno pojesti obrok ili gledati u ocean. Na kraju sam ostala bez kose, ali ne i bez optimizma, rekla je tada Tayra.

Neve Campbell
Neve je kosu počela gubiti sa samo 23 godine. Dinamičan život za vrijeme snimanja filma „Scream“, razvod i brojni fanovi koji su ju slijedili i nisu joj dali mira, uzrokovali su blagu alopeciju. Bila sam jako mlada kad sam dobila alopeciju. Bila sam prezaposlena i prolazila sam kroz razvod. U isto vrijeme sam dobivala prijeteće poruke i bila sam suočena s brojnim bezobzirnim fanovima koji mi nisu dali trenutak privatnosti. To je bilo previše za mene, toliko me uznemirilo da mi je počela opadati kosa. Život nije uvijek zdjela trešanja.

Rosie O'Donnell
Komičarka je priznala da je njezin gubitak kose uzrokovan starenjem. Objavom na Twitteru otkrila je koje sve bitke vodi s ovom nezgodnom bolešću. Objavila je fotografiju bez šminke na kojoj se vidi kako joj opada kosa. „Ćelavost po uzoru na muškarce“, napisala je tada Rosie.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju