Život nije bajka, a ljubavne veze iz holivudskih filmova nemaju baš puno veze sa stvarnim životom. Ne čudi stoga da kada se uspoređujemo s tim izmišljenim scenarijima s velikog platna ili stranica ljubavnih romana, katkad imamo osjećaj da nismo dovoljno dobri i da ne živimo svoje snove s partnerom.

Znate li prepoznati ljubav od požude, zaljubljenost od zaluđenosti? Požuda se može definirati kao intenzivna fizička reakcija na nečije tjelesne atribute – neobuzdana seksualna privlačnost prema određenoj osobi.

Požuda je kratkotrajan osjećaj i odnosi se na trenutačno zadovoljenje fizičkih potreba. No s obzirom na to da je popraćena intenzivnošću – katkad vam se može učiniti da ste pronašli osobu s kojom ćete provesti cijeli svoj život.

Zaljubljenost je sveobuhvatniji, a katkad još intenzivniji osjećaj koji uključuje seksualnu privlačnost, ali i promatranje druge osobe kroz ružičaste naočale. Isprva se ne možete ponašati racionalno kada je druga strana u pitanju – obožavate sve što rade, kako izgledaju i čime se bave. Ne mogu ni u čemu pogriješiti.

Slika nije dostupna Jeste li i vi jedna od njih? 10 znakova da ste osoba koja voli samu sebe

Znanstvenici su izračunali da je zaljubljenost samo prva faza na putu ljubavi, tijekom koje se luči velika količina hormona dopamina, zbog čega se osjećamo iznimno sretno. No ta faza traje oko 14 do 17 mjeseci, nakon čega se hormoni „vraćaju u normalu“, a partneri počinju uviđati jesu li zaista pronašli osobu s kojom će ostarjeti.

Jeste li pronašli pravu osobu za cijeli život, trebalo bi vam pomoći sljedećih 15 tvrdnji. Ne postoje točni i pogrešni odgovori, samo potpuna iskrenost. Pročitajte ih i iskreno se zapitajte, slažete li se s njima ili ne.

1. Povezana sam s partnerom fizički, mentalno i emocionalno.

2. Osjećam se sretno kada sam s partnerom, ali i kada sam sama.

3. Osjećam slobodu da u vezi budem ono što zaista jesam.

4. Volim sebe podjednako kao i svojeg partnera.

5. Ponosim se svojim partnerom.

6. Da partner ostane bez prebijenog novčića, i dalje bih željela biti s njim.

7. Cijenim partnerove neobične navike.

Slika nije dostupna Znak zdrave veze: Pet svađa koje odrade i najsretniji parovi

8. Sretna sam zbog partnerova uspjeha.

9. Podrška sam mu kad ga snađu problemi.

10. Kad imam neki problem s partnerom, želim ga riješiti, a ne prekinuti vezu.

11. Vjerujem da zajedno možemo riješiti sve probleme.

12. Kada imam dobre ili loše vijesti, partner je prva osoba koju ću nazvati.

13. Naša me veza ispunjava.

14. Znam da me partner voli.

15. Ne postoji nitko s kim bih radije bila nego s njim.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju