Problemi u vezi i(li) braku neizbježni su i potpuno normalni, baš kao i svađe koje nastaju zbog dotičnih problema. Zato se ne morate bojati glasne i žustre rasprave s partnerom jer ona ne mora biti znak da nešto ne valja s vašim ljubavnim odnosom. Upravo suprotno, svađe su ponekad korisne i znak su zdrave veze.

Ako nikada ne kažete jasno i glasno da se u nečemu ne slažete, ljutnja i zamjeranje potiskuju se te kasnije ispoljavaju u obliku osvetoljubivog ponašanja što može oslabiti vezu, upozorava Susan Heitler, bračna savjetnica iz Denvera. Bez obzira na to o kakvu se konfliktu radi, partneri bi trebali znati vokalizirati svoje brige i želje te smisliti razuman plan prije nego što počnu spavati u odvojenim krevetima.

Provjerite oko kojih se tema ponekad isplati posvađati u vezi ili braku.

1. Svađa o trošenju novca

Čak i najsložniji parovi upadnu u raspravu oko toga kako će trošiti svoj teško zarađeni novac. Ovaj problem često je dublji od same činjenice možete li si nešto priuštiti ili ne. Često je riječ o svađi zbog drukčijeg sustava vrijednosti, objašnjava Heitler. Idući put kada vaš partner želi kupiti nešto, a vi se s time ne slažete (ili obrnuto), vidite bi li se osoba koja se protivi kupnji trebala nečega odreći kako bi partner mogao kupiti željeni artikl.

Ako je odgovor da, isplanirajte budžet kako biste vidjeli što je izvedivo. Ako biste si tu kupovinu mogli priuštiti, ali vi ili vaš partner i dalje se protivite, vrijeme je za dublji razgovor. Možda jedno od vas misli da je kupovanje određenih artikala nepotrebno bacanje novca. Razgovorom o tome možete dobiti neku perspektivu i smisliti kako dalje.

Vjenčano prstenje Kako se svađate? Odgovor koji može otkriti hoće li brak završiti razvodom ili opstati

Slika nije dostupna Imate li je? (Ne)očekivana navika koja pokazuje hoće li veza ili brak trajati

2. Svađa o seksu

Par koji nema seks ranjiv je par i kada postoji velika asimetrija u vašim željama, to je veliki problem, kaže Heitler. Ignoriranjem problem neće nestati. Morate sjesti i složiti se oko toga koliko ćete često voditi ljubav. Naravno, vođenje ljubavi nije matematika pa ne možete odrediti točnu brojku, ali možete poraditi na tome da to bude češće. Ignoriranje ovog problema može dovesti do toga da jedan jedan od partnera započne preljubničku vezu.

3. Svađa o ljutnji

Ako je jedna osoba odrasla u obitelji u kojoj je uobičajen obrazac ponašanja bio da se iskali ljutnja, a zatim zaboravi, a druga u obitelji u kojoj su se povišeni glasovi izbjegavali pod svaku cijenu, u toj vezi tenzije će biti neizbježne, objašnjava Heitler te savjetuje parovima da o tome razgovaraju kada su oboje smireni, pokušajte razlučiti zašto ste toliko ljuti i pronađite način kako izraziti te osjećaje bez velike eksplozije. Ljutnja je znak da morate stati i ako je osjetite, uzmite pauzu, kaže Heitler.

Sretni par Dva važna pravila za svađanje kojih se svi sretni parovi pridržavaju

Slika nije dostupna Bitna stvar koju morate napraviti nakon svađe s partnerom

4. Svađa o ulozi roditelja u vašem zajedničkom životu

Izluđuje li vašeg partnera kada vaša majka nazove tijekom ručka svake nedjelje? Izbacuje li vas iz takta kada njegovi roditelji dan prije jave da sutra dolaze u posjet - i da planiraju ostati tri tjedna? Vrijeme je da postavite neke granice. Možda nemate jednake pojmove o tome što je u redu, a što ne, ali morate razgovarati o tome i poštivati partnerove stavove. Ključ je u tome da nikada ne kritizirate jedno drugo, kao ni partnerovu obitelj, ističe Heitler.

5. Svađa o kućanskim obvezama

Jedan od razgovora koje svaki par mora obaviti jest kako ćete podijeliti kućanske poslove, poput stavljanja rublja u perilicu, pranja suđa i šetanja psa. Kod mene je dolazio par koji se užasno svađao zbog prljavog suđa. On je stalno govorio da će ga oprati, a suđe se samo gomilalo u sudoperu. Njegovu suprugu to je izluđivalo, kaže Heitler. Razgovarajte o tome tko će kada obavljati pojedine kućanske poslove i držite se rasporeda kako biste u vezi sačuvali sreću i mir.

Slika nije dostupna Tri situacije u kojima svađe postaju loše za vezu i brak

Posvađani par Izbjegnite je: Greška u komunikaciji zbog koje pucaju brakovi i veze

Slika nije dostupna Zabranjena! Riječ koju ne smijete reći partneru tijekom svađe

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju