Da biste mogli voljeti drugoga, prvo trebate voljeti sebe. Iako bi ta ljubav trebala biti prirodna poput disanja, mnogi muku muče s prihvaćanjem sebe, svojih nedostataka, ali i postignuća. Popisali smo 10 znakova koje pokazuju da ste napokon svladali taj težak zadatak i naučili voljeti same sebe.

1. Brinete o sebi
Bez obzira je li riječ o fizičkim ili emotivnim potrebama, osobe koje vole same sebe ispunjavaju ih u potpunosti. Oni jedu uravnoteženu prehranu zbog svojeg zdravlja, a ne brojke na vagi. Redovito se bave fizičkom aktivnošću jer vježba luči endorfin – hormon sreće, a oni želite biti sretni. Oni znaju vrijednost preventivnih odlazaka kod liječnika, ali i da katkad trebate posegnuti za tom čokoladom ili kupiti nove cipele da bi „nahranili dušu“.

2. Okružujete se pozitivom
Uklonili ste iz života toksične osobe, te se okružujete samo onim ljudima kojima je zaista stalo do vas, koji vas podržavaju i žele vam uspjeh u životu. Zainteresirani ste samo za one veze od kojih možete naučiti vrijedne lekcije i koje idu u pozitivnom smjeru.

Žena s cvijećem Pet razloga zbog kojih uvijek sebi morate biti prioritet

3. Ne uspoređujete se s drugima
Uspoređivanje s drugima više nije dio vaše svakodnevne rutine. Ljudi koji vole sami sebe mogu uživati u tuđem uspjehu, ali isto tako biti svjesni da ono nema nikakve veze s njima. Svatko od nas je na vlastitom putu otkrivanja, te je važno fokusirati se na svoje ciljeve i ne gubiti vrijeme na usporedbe s drugima.

4. Jasno izražavate svoje želje i ciljeve
Jasno izražavanje svojih želja i ciljeva je važan dio u procesu prihvaćanja samih sebe. Osobe koje vole same sebe ne srame se svojih želja, ali i stvari koje ne žele u svojem životu. Njihovo mišljenje je važno, i nisu zabrinuti što drugi misle o njima.

5. Ostvarujete svoje snove
Ne samo da se ne bojite izraziti što želite u životu, već ćete i punom parom krenuti u ostvarivanje svojih ciljeva. Motivirani ste jer su vam ti ciljevi važni, i jer vas čine sretnima. Vjerujete u sebe da možete ostvariti sve svoje snove.

Kalendar Što dan rođenja govori o vašem karakteru?

6. Negativne misli zamijenili ste pozitivnim afirmacijama
U mladosti ste se možda pogledali u ogledalo, a u odrazu vidjeli samo stvari koje ste karakterizirali kao nedostatke – od pjegica na nosu, preko „krive“ boje očiju do pretankih usana. Danas više „ne čujete“ te negativne glasove, te ste ih zamijenili pozitivnim afirmacijama.

7. Ne bojite se samoće

Osjećate se ugodno u vlastitom društvu. Nisu vam potrebni drugi da biste se osjećali ispunjeno. Štoviše, katkad vam je potrebna samoća da biste „napunili“ baterije. Umjesto da se zbog toga osjećate krivim, prihvatili ste svoje potrebe i uživate u svojim malim solo ritualima.

8. Zahvalni ste na svemu što imate

Zahvalnost je važan dio života osobe koje vole same sebe. Oni znaju da im nitko nije dužan ništa dati niti učiniti za njih, a osjećaju se zahvalno s onim što imaju. Zahvalni su na malim stvarima – na novom danu, krovu nad glavom, hrani u hladnjaku, prijateljima, obitelji...

Kako reći \'volim te\' bez korištenja te dvije riječi Tako ih je lijepo čuti: Rečenice koje našim čitateljicama znače i više od "volim te"

9. Niste ljubomorni na druge
Ne gajite osjećaj ljubomore prema drugima i njihovom uspjehu. Štoviše, s radošću dijelite sreću drugih. Uspjeh drugih ne ugrožava vašu poziciju u društvu.

10. Otvoreni ste za nova iskustva

Osobe koje vole same sebe otvorene su za nova iskustva, upoznavanje novih osoba i svladavanje novih vještina. Oni šire pozitivne emocije jer ih takvo ponašanje čini sretnim, ali i jer vjeruju da će im se pozitivne stvari vratiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju