Ranih 60-ih godina prošlog stoljeća Britanka Pattie Boyd radila je kao model i glumica, kada je dobila ulogu u filmu o Beatlesima "A Hard Day's Night" (1964.).

Iako je njezina mala uloga uključivala izgovaranje tek jedne riječi, promijenila joj je život jer je na setu upoznala člana Beatlesa Georgea Harrisona i započela životno putovanje tijekom kojeg je postala jedna od najvažnijih muza u povijesti rock and rolla.

U vrijeme upoznavanja, 19-godišnja Pattie bila je u vezi s drugim muškarcem, Ericom Swayneom, pa je odbila prvi Harrisonov poziv na spoj.

Jedna od prvih stvari koje joj je on rekao bila je: "Hoćeš li se udati za mene?", a kada se nasmijala, rekao joj je "Pa ako se nećeš udati za mene, hoćeš li izaći na večeru sa mnom?"

Pattie Boy i George Harrison na medenom mjesecu 1966. godine Pattie Boy i George Harrison na medenom mjesecu 1966. godine (Foto: Getty Images)

Iako je prvi poziv odbila, nekoliko dana kasnije, kada ga je ponovio, pristala je jer je prekinula vezu sa Swayneom.

Na prvu, John se činio ciničnijim i drskijim od drugih, Ringo je bio najnježniji, Paul je bio sladak, a George je sa svojim baršunasto smeđim očima i tamnom kestenjastom kosom bio najljepši muškarac koje sam ikad vidjela, objasnila je jednom prigodom Pattie.

Harrison i Boyd vjenčali su se dvije godine kasnije, 21. siječnja 1966., ali član Beatlesa nije bio jedina zvijezda koja se borila za naklonost Pattie Boyd.

Vjenčanje Pattie Boyd i Gorgea Harrisona Vjenčanje Pattie Boyd i Gorgea Harrisona (Foto: Getty Images)

U nju je ludo zaljubljen bio i jedan od najboljih Harrisonovih prijatelja, Eric Clapton koji je vrlo brzo nakon upoznavanja postao potpuno zaluđen s Pattie. Kada ga je odbila, neuzvraćena ljubav Claptona je potaknula na stvaranje većine materijala za album "Layla and Other Assorted Love Songs" grupe "Derek and the Dominos" iz 1970. godine.

Na albumu se između ostalog našla kultna pjesma Layla inspirirana perzijskom književnošću, odnosno pričom o mladiću koji se beznadno zaljubio u predivnu, nedostupnu ženu, a onda poludio jer se nije mogao vjenčati s njom.

Ipak, Claptonovo udvaranje u nekom trenutku je urodilo plodom. Boyd i Harrison, kojeg je Pattie u nekom trenutku prevarila i s Ronniejem Woodom, razveli su se 1977. godine, a dvije godine kasnije ona se udala za Claptona, ali ni ta ljubav nije bila vječna i razveli su se deset godina kasnije. Kao razloge razvoda Boyd je navela Captonov alkoholizam i brojne izvanbračne afere.

Kasnije je izjavila da je Clatonova zaluđenost dok je ona bila u braku s Harrisonom imala više veze s konkurentnskim aspektom prijateljstva dvojice glazbenika nego s njom. Eric je samo želio ono što George ima, objasnila je.

Boyd se 2015. godine vjenčala i treći put, za poduzetnika Roda Westona kojeg je upoznala krajem 1980-ih. Koliko je poznato, Weston nije ni tekstopisat ni glazbenik, no Boyd je ionako bila inspiracija za dovoljan broj pjesama od kojih neke imaju ikonski status u povijesti glazbe.

LEGENDARNA MUZA

U kolovozu 2007. godine Boyd je objavila autobiografiju naziva "Wonderful Today", a njezine fotografije Harrisona i Claptona pod nazivom "Kroz oči muze" izložene su u Dublinu, Sydneyu, Torontu, Moskvi, Londonu, diljem SAD-a.

U godini kada je izdana knjiga, časopis "Rolling Stone" Boyd je nazvao "legendarnom rock muzom" zbog uloge koju je odigrala u inspiriranju Harrisona, a zatim Claptona.

Pattie Boyd treći put se vjenčala 2015. godine Pattie Boyd treći put se vjenčala 2015. godine (Foto: Getty Images)

U nastavku poslušajte neke od kultnih pjesama napisanih za Pattie Boyd.

1. THE BEATLES - SOMETHING

Iako je George Harrison u nekom trenutku izjavio da ova pjesma nije napisana za Pattie Boyde, široko rasprostranjeno mišljenje je da ipak je.

Sama Pattie tvrdi da joj je on sam rekao da je napisana za nju. "Bila mi je predivna, a postala je i najuspješnija pjesma koju je ikada napisao", dodala je.

2. DEREK AND THE DOMINOS - LAYLA

Nakon što je napisao ovu pjesmu, Clapton se jedno popodne tajno sastao s Boyd i pustio joj "Laylu" za koju je Boyd rekla da je to bila najsnažnija i najdirljivija pjesma koju je ikad čula.

Clapton je bio odlučan u namjeri da sazna kakvi su njezini osjećaji, a ona se, barem taj dan, vratila kući Harrisonu.

3. GEORGE HARRISON - SO SAD

Ova pjesma smatra se jedinom pjesmom Georgea Harrisona u kojoj se dotaknuo bračnih problema koje je imao s Pattie Boyde.

4. ERIC CLAPTON - WONDERFUL TONIGHT

U svojoj knjizi Boyd se prisjetila jedne večeri u kojoj je satima odlučivala koju će haljinu odjenuti za večernji izlazak, dok je Clapton čekao u drugoj sobi i svirao gitaru.

Inspiriran country pjevačem Donom Williamsom, koji je pisao lijepe, jednostavne stihove o svakodnevnim stvarima, Clapton je čekajući osmislio refren za pjesmu "Wonderful Tonight".

Kad je Boyd napokon sišla u prizemlje i pitala ga izgleda li dobro, odsvirao joj je što je upravo napisao.

5. ERIC CLAPTON - OLD LOVE

Nakon razvoda, Clapton je bivšoj supruzi u pismu iz New Yorka poručio da s Harrisonom radi na albumu i da je napisao pjesmu o njoj.

Mislim da će biti najbolja na albumu. Zove se "Old Love" (stara ljubav), nemoj se uvrijediti, nije o tome kako si ti stara, nego je o ljubavi koja stari i sjajna je, uostalom vidjet ćeš kad je čuješ, napisao joj je.

Boyd je 2008. godine rekla kako njoj pjesma nije bila tako sjajna. Kraj veze je sam po sebi tužna stvar, a onda još Eric Clapton piše o tome... Još tužnija sam, čini mi se, jer ne mogu odgovoriti, objasnila je.

Pročitajte i priču o jedinoj ženi koja je slomila srce slavnog zavodnika Jamesa Deana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju