Temperature polako rastu, a s njima i želja za ispijanjem kave na svježem zraku. Savršena mjesta za provoditi vrijeme vani su balkoni i terase koje polako otkrivamo i sređujemo za novu sezonu.

Mali balkoni često imaju potencijal postati prave vrtne oaze. Jednostavno ih je održavati jer nam problem ne stvaraju korov i nametnici, a najveća investicija su namještaj i pokoja posuda od terakote.

Ovaj mali, urbani balkon je spoj tradicionalnog i modernog. U svega nekoliko kvadrata smješteno je sve što treba kako bi se moglo uživati u toplini proljetnog sunca. Prostor je nadopunjen namještajem koji izgleda poput praznih kutija, a žuta boja pločica stvara moderni, suvremeni dojam.

Zvijezda ovog balkona je biljka penjačica koja se isprepliće preko pergole i na taj način stvara dojam zatvorenog prostora. Biljke koje se penju oko metalne konstrukcije stvorile su prirodni cvijetni zid, a sunčana strana im omogućuje nesmetani rast.

Zemljana boja je in ove sezone pa su posude od terakote stvorile topao i moćan dojam „pečene zemlje“ koja je cijeli balkon podigla na višlju razinu. Žute pločice će pak tmurnijem danu dati tračak vedrine i topline sunca.

Ovo su stvari na koje trebate obraditi pozornost kod odabira balkonske biljke penjačice: 

1. Odaberite biljke penjačice kako biste uštedili prostor.Odabir pravih biljaka je najvažniji korak kod uređenja balkonskog vrta. Nemojte gubiti prostor na biljke koje neće uspjeti ili na one koje će vam oduzeti previše prostora. Biljke penjačice su idealne za male prostore jer jer se uzdižu iznad namještaja, lako ih je održavati i mogu se kombinirati s drugim biljkama.

Primjerice, možete posaditi ruže, a preko njih elegantnu gliciniju koja raste početkom ljeta i širi prekrasan, intenzivan miris.

2. Povežite penjačicu za metalnu konstrukciju. Prije nego što se biljka penjačica postavi, trebalo bi osigurati podupirače. One imaju prianjalke i sitno korijenje koje se može „zalijepiti“ na drugu biljku ili granu.

Slika nije dostupna Balkon u Rijeci od tri kvadrata koji je oduševio svijet i skupio 13.000 lajkova

Međutim, ako nemaju biljne susjede, penjačicama je potrebno osigurati podupirače. U primjeru balkona s fotografije, to je metalna konstrukcija, ali možete koristiti konop, žicu ili drvenu letvicu

3. "Ružni zid" prekrijte penjačicom. Biljke penjačice savršen su način kako sakriti neugledne dijelove vašeg balkona. Primjerice, penjačica hortenzija je biljka koja raste u proljeće preko zidova okrenutih prema sjeveru. Potrebno joj je malo duže vremena da naraste, ali kada stvori pahuljaste zelene listiće i bijele, mirisne cvjetiće, svaki ružni zid postaje prava cvjetna kreacija.

Ako se odlučite cijeli zid prekriti biljkom, vodite računa o tome da biljka može uništiti fasadu pa ju nemojte saditi na svježe obojene zidove ili na one koje ne želite uništiti.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju