Kada opisuje svoj balkon, Meri Kokić Francetić iz Rijeke kaže: "Evo, cijelu priču sam vam ispričala, kao da je ne znam što, a ne običan mali balkon." Ali njezin balkončić sve je samo ne običan, što pokazuje i više od 13.000 lajkova, koliko je skupila fotografija balkona kada ju je Merina kći objavila u jednoj grupi na Facebooku.

Galerija Balkon u Rijeci od tri kvadrata koji je skupio 13.000 lajkova - 5 Balkon u Rijeci od tri kvadrata koji je skupio 13.000 lajkova - 10 Balkon u Rijeci od tri kvadrata koji je skupio 13.000 lajkova - 2 +6 Meri iz Rijeke na svom balkonu ima razno cvijeće

Za vrijeme 'lockdowna' u grupi View from my window na Facebooku, gdje ljudi iz cijelog svijeta stavljaju fotografije, moja kći objavila je fotografiju našeg balkona. Prikupila je više od 13.000 lajkova i mnogi su pitali iz koje smo države i grada, otkriva nam Riječanka Meri Kokić Francetić. U stan udaljen deset minuta od centra Rijeke s obitelji se uselila prije dvije godine, a balkon, iako je malen, postao je važno mjesto njihova doma.

Balkon u Rijeci od tri kvadrata koji je skupio 13.000 lajkova - 2 Meri Kokić Francetić iz Rijeke svoj balkon uredila je poput male bajke na otvorenom (Foto: Privatne fotografije)

Balkončić od otprilike tri kvadrata, kako kaže Meri, nema prekrasan pogled, ali zato ga je uredila tako da joj na njemu bude ugodno. Na njemu je i obilje sunca jer je na južnoj strani, tako da je sunčan cijeli dan.

Kako živimo turboubrzano, posao, djeca, škola, vrtić, treninzi, obveze, kratki odmor od deset minuta meni je vrlo bitan, trudim si ga priuštiti. S balkona se vidi more, Učka također, sjedimo često i pogled na plavo more je sve. Vikendom je kava obavezna, priuštimo si suprug i ja pola sata, kolačić je isto uvijek tu, tako sam naučila svoju obitelj.

Balkon u Rijeci od tri kvadrata koji je skupio 13.000 lajkova - 6 S upaljenim lampicama u večernjim satima Merin balkon izgleda posebno čarobno (Foto: Privatne fotografije)

Djeca također vole sjesti, ali puno manje nego mi. Navečer obavezno upalim lampice i sama se odmorim deset minuta, opisuje Meri svoje male rituale. Balkon ove Riječanke poseban je i po tome što je, osim stola i stolica, sve što se na njemu nalazi sama napravila. Drvena škrinja ostala je od bivših vlasnika, a Meri ju je obojila u bijelo.

Dvorište Daniele Bobanović iz Rijeke pravi je cvjetni raj - 12 Pampas trava i hortenzije su čarolija: Dvorište u Rijeci kojem tepaju da je raj na zemlji

Paletu smo također sami napravili, svake godine je prelakiram, kao i stalak za cvijeće. Volim farbati i nije mi teško, dodaje. Naravno, svaki balkon mora imati i cvijeće, a Merinu malu bajku na otvorenom uljepšava raznoliko cvijeće, od kaktusa, sukulenata, jaglaca, pelargonija, petunija, begonija, maćuhica, gerbera...

Slika nije dostupna Kuhinja kao bombon! Mihaela iz Opatije u svojem je domu uredila najslađih 12 kvadrata

Zapravo kupim prema tome koja mi se boja sviđa i koje cvijeće može izdržati na suncu, brinem o njemu i jako dobro sve uspijeva. Istražim što mi se sviđa na internetu ili u časopisu i sami napravimo jer balkon je mali i ne stane sve što bismo htjeli. Detalje za balkon kupujem često, gdje god vidim, i često ih mijenjam, ovisno o godišnjem dobu, kaže Meri Kokić Francetić iz Rijeke.

Balkon u Rijeci od tri kvadrata koji je skupio 13.000 lajkova - 9 Meri iz Rijeke na svom balkonu ima razno cvijeće (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju