Junaci stripa Asterix i Obelix kreću na istok u svojoj prvoj avanturi koja će biti objavljena nakon smrti tvorca serije Alberta Uderza prošle godine.

U Asterixu i grifonu, koji je objavljen u četvrtak, dvojac prvi put putuje u Rusiju nakon što se starom Getafixu u snu pojavi šaman iz drevnog plemena i zamoli ga da krene na istok u skladu s drevnim proročanstvom da će pomoć stići od Gala, osobito od onih najmanjih.

Trojica se zatim odvaže u prostranstvo snježne stepe.

Prvi sukob s Cezarovom legijom neminovno dolazi uskoro, jer rimski vođa želi sarmatskog svetog grifona za svoj privatni cirkus.

"Asterix i grifon" je 39. Asterixova avantura i peti zajednički rad autora Jean-Yvesa Ferrija i ilustratora Didiera Conrada.

Iako je to prva avantura Asterixa koja je objavljena od smrti originalnog ilustratora serije, Uderzo je vidio prve skice i nacrte priče prije smrti u ožujku 2020. u 92. godini.

Crvenokosa Adrenaline je prva junakinja u slavnoj priči o Asterixu i Obelixu Stigla je Adrenaline: Prva junakinja u 60 godina koja se bori uz bok Asterixu

Uderzo je 1959. s autorom Renéom Goscinnyjem stvorio likove Asterixa i Obelixa.

Nakon Goscinnyjeve iznenadne smrti 1977., Uderzo je desetljećima radio sam na knjigama.

S novim izdanjem mislio sam da smo se najviše udaljili od stila Goscinnyja i Uderza, izjavio je Ferri.

Ali sada pristižu početne reakcije ljudi koji su pročitali strip. I oni mi govore: 'Ovo je izdanje u kojem ste se dosad najviše približili starom stilu.' Dakle, to je vrlo subjektivna stvar.

Asterix i grifon Asterix i grifon (Foto: Afp)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju