Građani su se u subotu ujutro okupili u centru Zagreba, ali i u gradovima diljem Hrvatske na prosvjedu pod nazivom "Pravda za djevojčice".

Zbog stravičnog slučaja silovanja djevojčice u okolici Zadra, građani su izašli na ulice u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Čakovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Čazmi, Dugom Selu, Osijeku, Puli, Korčuli, Labinu, Splitu, Rijeci...

Odgajajmo dječake da poštuju žene, odgajajmo djevojčice da poštuju sebe. Zahtijevamo sustav koji poštuje žrtve nasilja, a kažnjava nasilnike, poručili su organizatori prosvjeda u Zagrebu.

Prestrašena djevojčica Slučaj silovanja maloljetnice: Ako sada ne reagiramo pravedno, možemo li kasnije tražiti pravdu za svoju djecu?

U ovoj zemlji frajeri drže visoke političke funkcije i tuku svoje žene. Ova je zemlja puna frajera, a u državi treba muškaraca, rekao je jedan od organizatora.

Povod za prosvjed bio je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Pravosuđe vas nije zaštitilo, nije vam poručilo da ste važne. Zato smo danas tu.

Sudionici prosvjeda zatražili su od ministra pravosuđa da pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Od DORHA-a je, pak, zatraženo da hitno premjesti postupak sa zadarskog ćupanijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj s cilje da se spriječi mogući utjecaj interesnih skupina na sudski postupka.

Od nadležnih službi građani su zatražili zaštitu žrtve.

Organizatori splitskog provjeda žrtvama su poslali poruku da nisu same.

Nisi sama. Danas smo svi ovdje zbog tebe i svih drugih žrtava silovanja. Pravosuđe vas nije zaštitilo, nije vam poručilo da ste važne. Zato smo danas tu. Želimo poručiiti svima da preuzmu odgovornost za nasilje, da pravosuđe preuzme odgovornost. Poručujemo sudovima da kao društvo umiremo. Niste same, poruka je poslana iz Splita u kojem je održana i minuta šutnje za pravosuđe.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju