Svilenkasta kosa, odjeća krojena po najnovijim trendovima, neodoljivi modni dodatci... i sve to na lutkicama od dvadesetak centimetara koje izgledaju kao da su izašle iz naših snova.

Njih izrađuje Izidora Krajcer iz malog istarskog mjesta Funtana koja je ljubav prema izradi rukotvorina naslijedila od svoje bake. Upravo joj je ona pokazala kako držati kukicu, kako zašiti gumb i kako zakrpati rupe na odjeći.

Kada je, pak, Izidora jednom slučajno ugledala dekorativnu lutkicu Tildu, koja je dio mnogih kolekcija zaljubljenika u lutke, znala je da je izrada vlastite verzije posebnih lutaka nešto u čemu se želi okušati.

Prvu sam lutkicu izradila kukicom, a zatim sam taj isti model precrtala na platno. Puno sam pretraživala internet, učila, tražila savjete. Bilo je tu puno bačenog materijala, potrošenog novca i vremena, kao i živaca, no jednog se dana naprosto sve posložilo i nastala je ona – moja prva lutkica od 25 cm koja me jednostavno osvojila, govori nam Izidora.

Da bi nastala jedna lutkica, potrebno je i do nekoliko dana, a sam proces izrade uključuje nekoliko faza. Potreban materijal Izidora uglavnom naručuje iz Italije i Rusije, a potom u njezinim rukama nastaju prava mala umjetnička djela.

Lutkice su punjene pamučnom ispunom, a glava i noge su pomične. Kosa je umjetna ili sintetička, ovisno o želji kupca, a obje verzije su vrlo mekane i lako se češljaju. Odjeću za njih također izrađujem sama, mada ne znam kako sam uspjela napraviti prvu kombinaciju od trapera veličine 12 cm. Bilo je potrebno mnogo strpljenja, ali i izbodenih prstiju. Nastavila sam šivati odjeću koju bih i sama nosila, samo, dakako, u mnogo manjoj verziji, kaže nam Izidora kroz smijeh.

Lutkice često naručuju i muškarci, i to nalik svojim boljim polovicama kako bi im darovali jedinstven poklon.

Svoje male rukotvorine počela je fotografirati i stavljati na društvene mreže, a to je rezultiralo sve većim brojem upita okoline, što ju je, kako priznaje, pomalo zateklo.

Zaista nisam očekivala da će okolina tako dobro reagirati. Na nagovor prijatelja krenula sam u izradu s ciljem prodaje i tako je nastao Interior Dolls Doll'ce. No u početku sam se vrlo teško odvajala od lutkica. Svaka je posebna i u nju je uloženo puno sati rada i ljubavi, pa sam ih teško pakirala u kutije i slala u nečiji dom. Sada se već pomalo navikavam. Ako se kupci nalaze u blizini, volim im osobno isporučiti lutku jer me njihova reakcija kada otvore kutiju ispuni posebnim osjećajem, kaže Izidora.

No osim hrvatskih kupaca, lutkice su zaintrigirale i one iz inozemstva, a često ih naručuju i muškarci.

Oni, naime, često naručuju lutkice koje bojom kose i detaljima podsjećaju na njihovu dragu. Žene, pak, odjednom naruče i više odjevnih kombinacija za lutku. Svaki je kupac jedinstven, kombinacija je bezbroj, te se svakome od njih potpuno posvetim i razgovorom dolazimo do najbolje kombinacije u kojoj će lutka zasjati, ističe.

Vrijedi napomenuti da je riječ o lutkama koje su više kolekcionarski primjerci koji mogu uljepšati baš svaki interijer. Iako se njima mogu igrati i djeca, lutke se zbog kose i dodataka akrilne boje na licu ne mogu prati u perilici. Međutim, to ni najmanje ne umanjuje njihovu životnost i posebnu priču satkanu oko njih.

Dok se ova velika kreativka veseli budućnosti i ukrašavanju što većeg broja domova svojim malim remek-djelima, lutkice skrojene baš po svojoj mjeri možete pronaći na Instagramu i Facebooku Interior Dolls Doll'ce.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju