Svjetski dizajneri ruše rodne stereotipe te u svojim novim kolekcijama za 2018. i 2019. godinu predlažu torbice za muškarce koje bi posudile i dame

Galerija


Što bi žena bila bez svoje torbice? U nju ćemo spremiti svakojake predmete – od ključeva, mobitela i novčanika, do kozmetičkih sitnica, maramica, knjiga i sličnih stvarčica. Zbog raširenih predrasuda o tome što bi pravi muškarci nositi, mnogi se odlučuju svoje stvari gurati po džepovima traperica i jakni.

Torbice za muškarce u novim kolekcijama za sljedeću jesen i zimu predlažu Prada, Louis Vuitton te Dries Van Noten.

No s takvim stavom ne slažu se svjetski dizajneri, koji su na predstavljanjima novih muških kolekcija u Milanu i Parizu za 2018. i 2019. godinu u prvi plan stavili upravo muške torbice.

Trend je započeo s Pradinim muškim modelima koji su na predstavljanju kolekcije za jesen 2018. / zimu 2019. nosili prepoznatljive najlonske torbice u rukama.

Kim Jones, glavni dizajner za muškarce u Louisu Vuittonu, za sljedeću jesen i zimu predložio je kultne torbice Petite Malle koje su muškarci na reviji nosili prebačene preko jednog ramena.
Karirano muško odijelo i torbica sa zmijskim uzorkom
Karirano muško odijelo i torbica sa zmijskim uzorkom (Foto: AFP)

Muškim torbicama nije odolio ni Dries Van Noten, koji je u novoj kolekciji nadogradio muška karirana odijela sparivši ih s delikatnim torbicama od zmijske kože.

Modni dizajneri na ovaj način želi proširiti svoje tržište, odnosno doprijeti do muškaraca koji inače ne nose torbice i tako povećati svoj profit. No isto tako žele pomaknuti granice i pomoći u rušenju rodnih stereotipa.

Poruka je vrlo jasna: Torba nije samo ženski modni dodatak. Zbog toga brendovi poput Balenciage predstavljaju muške i ženske kolekcije na jednoj reviji, a Gucci i Calvin Klein sve više se okreću unisex kreacijama koje mogu nositi oba spola.

Uostalom, ne bi li svatko trebao nositi ono što mu se sviđa, a ne ono što mu društvo nameće kao društveno prihvatljivo?

Ankete

(6596) Trebaju li muškarci nositi torbe?

rezultati povratak glasova90
rezultati
Torbice Petite Malle brenda Louis Vuitton
Torbice Petite Malle brenda Louis Vuitton (Foto: Getty Images)