Svjetski dizajneri ruše rodne stereotipe te u svojim novim kolekcijama za 2018. i 2019. godinu predlažu torbice za muškarce koje bi posudile i dame

Galerija Muške torbe Louis Vuitton - 2 Muške torbe Louis Vuitton - 3 Muške torbe Louis Vuitton - 4 +6 Muške torbe Louis Vuitton - 5
Što bi žena bila bez svoje torbice? U nju ćemo spremiti svakojake predmete – od ključeva, mobitela i novčanika, do kozmetičkih sitnica, maramica, knjiga i sličnih stvarčica. Zbog raširenih predrasuda o tome što bi pravi muškarci nositi, mnogi se odlučuju svoje stvari gurati po džepovima traperica i jakni.

Torbice za muškarce u novim kolekcijama za sljedeću jesen i zimu predlažu Prada, Louis Vuitton te Dries Van Noten.

No s takvim stavom ne slažu se svjetski dizajneri, koji su na predstavljanjima novih muških kolekcija u Milanu i Parizu za 2018. i 2019. godinu u prvi plan stavili upravo muške torbice.

Trend je započeo s Pradinim muškim modelima koji su na predstavljanju kolekcije za jesen 2018. / zimu 2019. nosili prepoznatljive najlonske torbice u rukama.

Kim Jones, glavni dizajner za muškarce u Louisu Vuittonu, za sljedeću jesen i zimu predložio je kultne torbice Petite Malle koje su muškarci na reviji nosili prebačene preko jednog ramena. Muške torbice - 4 Muške torbice - 4 (Foto: AFP)
Muškim torbicama nije odolio ni Dries Van Noten, koji je u novoj kolekciji nadogradio muška karirana odijela sparivši ih s delikatnim torbicama od zmijske kože.

Modni dizajneri na ovaj način želi proširiti svoje tržište, odnosno doprijeti do muškaraca koji inače ne nose torbice i tako povećati svoj profit. No isto tako žele pomaknuti granice i pomoći u rušenju rodnih stereotipa.

Poruka je vrlo jasna: Torba nije samo ženski modni dodatak. Zbog toga brendovi poput Balenciage predstavljaju muške i ženske kolekcije na jednoj reviji, a Gucci i Calvin Klein sve više se okreću unisex kreacijama koje mogu nositi oba spola.

Uostalom, ne bi li svatko trebao nositi ono što mu se sviđa, a ne ono što mu društvo nameće kao društveno prihvatljivo?

Trebaju li muškarci nositi torbe?

glasova:
Muške torbice - 5 Karirano muško odijelo i torbica sa zmijskim uzorkom (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju