Viseće pelargonije vole obilje svježeg zraka, stoga nisu pogodne za uzgoj u zatvorenom prostoru. No zato od svibnja do listopada, kada im je vrijeme cvatnje, krase mnoge balkone, a možete ih staviti i na prozor. Dugački krhki izboji čine tu vrstu pogodnom za uzgoj u ukrasnim posudama na sunčanim mjestima, a najčešće dolaze u bijeloj, ružičastoj, crvenoj i ljubičastoj boji.

Galerija Viseće pelargonije idealne su za uzgoj u ukrasnim posudama na balkonima i prozorima - 9 Viseće pelargonije idealne su za uzgoj u ukrasnim posudama na balkonima i prozorima - 7 Viseće pelargonije idealne su za uzgoj u ukrasnim posudama na balkonima i prozorima - 3 +7 Viseće pelargonije idealne su za uzgoj u ukrasnim posudama na balkonima i prozorima

Viseće pelargonije (lat. Pelargonium peltatum) djeluju vrlo dekorativno zbog svog elegantnog visećeg rasta i bujnog zelenog lišća. Razmnožavaju se reznicama stabljike potkraj ljeta, a veliku popularnost uglavnom duguju činjenici da je njihovo razmnožavanje vrlo jednostavno. Kako najbolje cvatu pelargonije stare jednu do dvije godine, starije se biljke nakon uzimanja reznica mogu baciti.

Slijedite li idućih pet pravila za njihovu sadnju i uzgoj, viseće pelargonije lako će postati kraljice vašeg balkona.

Viseće pelargonije idealne su za uzgoj u ukrasnim posudama na balkonima i prozorima - 6 Viseće pelargonije razmnožavaju se reznicama stabljike potkraj ljeta (Foto: Living4media)

1. Pravo doba za razmnožavanje reznicama je sredina kolovoza kada je dovoljno toplo da se biljke ukorijene i razviju do zime. Reznice se zapravo mogu uzimati u bilo koje doba godine, čak i zimi, ali je tada potrebno dulje vrijeme za ukorjenjivanje.

Matična biljka s koje se uzimaju reznice mora biti zdrava, snažna i dobro razvijena. Bolesne i slabe biljke izduženih, tankih stabljika treba izbjegavati jer, osim što se slabo ukorjenjuju, daju biljke loše kvalitete, koje nikada u rastu ne mogu dostići one razvijene iz zdravih reznica.

Pelargonije Bujne pelargonije: Šest jednostavnih savjeta za darežljiv cvat sve do jeseni

2. Reznice režite oštrim nožem, a nikako ne škarama koje gnječe tkivo. Nagnječeni rez teško zarasta te predstavlja ulaz za razne patogene mikroorganizme koji se šire provodnim snopovima po biljci te izazivaju truljenje.

Rez treba biti odmah ispod koljenca (zadebljanje na stabljici), jer se na tom mjestu nalazi najveća koncentracija biljnih hormona potrebnih za stvaranje novog korijenja. S donjeg dijela reznice uklonite listove kako ne bi trunuli u supstratu. Reznica bi trebala biti dužine oko osam centimetara, ali važnije je da ima tri dobro razvijena okca.

Viseće pelargonije idealne su za uzgoj u ukrasnim posudama na balkonima i prozorima - 3 Viseće pelargonije cvjetaju od svibnja do listopada (Foto: Living4media)

3. Ukorjenjivati se može u različitim medijima – od vode, pijeska, sitnog šljunka do vrtnog komposta. Preporučuje se primjena smjese pijeska i treseta; važno je da supstrat dobro zadržava vodu, a da pri tome ne dolazi do pretjeranog vlaženja. Sadržaj hranjiva ne treba biti visok jer se sva hranjiva potrebna za stvaranje korijena nalaze u stabljici.

4. Za ukorjenjivanje reznica može poslužiti cvjetni lonac, a preporučuje se primjena glinenog lonca koji je porozan pa ne dolazi lako do pretjeranog zadržavanja vlage u supstratu, koja bi mogla izazvati truljenje mekanih reznica.

Petunije su vrlo popularno balkonsko cvijeće koje nije zahtjevno - 1 Skromne kraljice balkona: Tri nezahtjevne krasotice s obilnim cvjetovima

5. U prvo vrijeme, dok reznica još nema korijenja, lišće na njoj otpušta vodu u okolnu atmosferu, a ako je u prostoriji zrak suh prijeti opasnost od venuća reznice i sporijeg ukorjenjivanja. Zato se preporučuje osigurati visoku vlažnost zraka, što se u kućnom uzgoju najjednostavnije postiže prekrivanjem posude polietilenskom vrećicom.

Prezimljavanje pelargonije
Prostorija u kojoj biljke provode zimsko razdoblje moraju biti svijetle i hladne. Temperatura oko pet stupnjeva Celzijevih ne dopušta biljci rast, što se i želi postići jer bi inače potjerali novi izboji koji oslabljuju ljetnu cvatnju.

Tijekom zimskog mirovanja pelargonije treba vrlo malo zalijevati. U veljači ili ožujku unose se u topliju prostoriju i počinje se s prehranjivanjem i zalijevanjem kako bi se biljke dobro razvile do početka sezone sadnje.

Viseće pelargonije idealne su za uzgoj u ukrasnim posudama na balkonima i prozorima - 8 Viseće pelargonije djeluju vrlo dekorativno zbog svog elegantnog visećeg rasta i bujnog zelenog lišća (Foto: Living4media)

TEKST PREUZET IZ KNJIGE "SOBNO I BALKONSKO CVIJEĆE", NAKLADNIK GOSPODARSKI LIST.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju