Zahvaljujući abrazivnim svojstvima i sposobnosti da lako razgradi molekule prljavštine i masnoće, soda bikarbona pravi je čudotvorac u kućanstvu. Ipak, i svemoguća soda bikarbona ima svoja ograničenja te je ne biste smjeli upotrebljavati za čišćenje idućih osam predmeta i površina jer ih može oštetiti.

 

1. Mramorne površine

Iako soda bikarbona ima vrlo blaga abrazivna svojstva, njezino korištenje na mramornim površinama s vremenom će oštetiti gornje slojeve koji služe kao zaštita kamena. S vremenom će rezultirati ogrebotinama na bilo kojoj mramornoj ili kvarcnoj površini.

Soda bikarbona ima abrazivna svojstva te lako razgrađuje prljavštinu i masnoću

2. Drveni namještaj i podovi

Na drvenim površinama koriste se brtvila kako bi ostale čvrste i netaknute, a korištenje sode bikarbone s vremenom će uzrokovati trošenje tog brtvila, baš kao i kod mramora. No, za drvo je brtvilo neophodno kako bi se izbjegla veća i vidljiva oštećenja zbog čega je abrazivno svojstvo sode bikarbone previše za taj prirodni materijal.

3. Staklo

Staklo je osjetljivo i na njemu lako nastaju ogrebotine, pa ne treba puno objašnjavati zašto je abrazivnost sode bikarbone loša za staklene površine. Drugačije vrste stakla mogu zahtijevati drugačije održavanje i čišćenje, no klasične metode čišćenja u globalu su dobre za sve vrste.

4. Predmeti s utorima i pukotinama

Kada se soda bikarbona osuši, ostavlja talog koji može ući u pukotine i utore. Možete biti u iskušenju koristiti je jer djeluje i kao dezinficijens pa može ukloniti opasne bakterije i ostale mikroorganizme iz tih pukotina. Bakterije će možda nestati, ali ostat će prašnjavi, bjelkasti ostaci sode bikarbone. Takve predmete radije čistite mini usisavačem koji će lako ući u pukotine ili možete koristiti krpu od mikrovlakana s kojom ćete prašinu i prljavštinu jednostavno obrisati.

5. Aluminijsko posuđe

Metalne površine u mnogim slučajevima sigurno je ribati sodom bikarbonom, ali kada je riječ o posuđu od aluminija treba biti oprezan. Možete je koristiti za brzo čišćenje, ali posuđe morate odmah temeljito isprati. U suprotnom, doći će do oksidacije i aluminij će poprimiti smeđu boju.

Slika nije dostupna Savjet majstora: Jedan predmet koji nikada ne biste smjeli stavljati u perilicu rublja

Ocat Rublje čisto kao suza: Moćnik od jednog eura bolji od bilo kakve kemije

6. Kosa i koža

Kosa i koža trebaju prirodna ulja i dobro izbalansiran pH. Soda bikarbona neutralizira njihovu prirodnu kiselost, istovremeno uklanjajući vlagu i ulja. Koža može postati suha i ispucala, a kosa lomljiva i suha.

7. Antikno srebrno posuđe

Soda bikarbona izvrsna je za brzo uklanjanje mrlja sa srebrnog pribora za jelo. Iako je normalno srebrno posuđe u većini slučajeva sigurno čistiti sodom bikarbonom, to ne vrijedi i za antikno posuđe od srebra. Abrazija može oštetiti završni sloj posuđa, pogotovo ako nije izrađen od čistog srebra. Soda bikarbona također može oštetiti ukrasne dijelove na srebrnom priboru za jelo.

8. Pozlaćeno posuđe i pribor za jelo

Takvo posuđe rijetko kad je obloženo 24-karatnim zlatom, ali ako jest, morati biti posebno oprezni. Zbog svoje mekoće pravo zlato lako korodira i dobiva ogrebotine kada dođe u doticaj sa sodom bikarbonom, a i oplata će se ljuštiti.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju