Bez obzira na vaše navike čišćenja i pospremanja doma, perilica rublja vrlo vjerojatno je jedan od najzaposlenijih strojeva u vašoj kući. Perilica rublja ima veliku moć, u nju možemo staviti raznorazne stvari i može puno toga, ali ne može sve. A jedan uobičajeni predmet u kućanstvu nikada ne bismo smjeli stavljati u perilicu.

I perilica rublja ima svoj vijek trajanja, a kako bi ona što duže (besprijekorno) radila, stručnjaci upozoravaju da u njoj nikada ne bismo smjeli prati kupaonske prostirke jer one jednostavno mogu biti previše za perilicu.

Moderne perilice rublja imaju mnogo veću brzinu centrifuge od nekadašnjih perilica - do 1200 okretaja u minuti

Stručnjaci ističu da je problem u veličini bubnja koji su u modernim perilicama sve veći. Iako to omogućava pranje većih količina rublja u manje ciklusa, takve perilice može se lako prenatrpati i tako trajno oštetiti vitalne dijelove.

Problem je u tome što kupaonske prostirke upiju toliko vode da na kraju teže mnogo više od težine za koju je perilica dizajnirana, kazao je za portal Family Handyman Scott Flint, stručnjak za popravak kućanskih uređaja s 30 godina iskustva. Moderne perilice imaju mnogo veću brzinu centrifuge od nekadašnjih perilica - do 1200 okretaja u minuti tijekom vrtnje velike brzine. Te brže brzine stvaraju veliku količinu sile s teškim predmetima, a povećana težina uništava perilicu.

Slika nije dostupna Pet najvećih pogrešaka koje radimo prilikom pranja rublja

Osim toga, kupaonske prostirke često imaju gumeni podložak koji se tijekom pranja pomalo raspada, a komadići gume mogu zaštopati odvodnu cijev. No, Flint napominje da i prostirke bez gume mogu začepiti odvod zbog dugih vlakana pa i to može rezultirati skupim popravcima.

Slika nije dostupna Što sve može začepiti perilicu rublja i kako izbjeći ovu situaciju?

"Problematične" prostirke također mogu strgati još jedan važan dio perilice, stražnji ležaj koji podržava bubanj, a koji najviše stradava kod pranja teških kupaonskih prostirki i pojavljivanja velike centripetalne sile koju stvara ciklus centrifuge.

Proizvođači perilica rublja trebali bi upozoriti kupce da u njima ne peru kupaonske prostirke, smatra majstor Flint.

Ocat Rublje čisto kao suza: Moćnik od jednog eura bolji od bilo kakve kemije

Stoga je ručno pranje kupaonskih prostirki najbolje rješenje. Tako će i perilica rublja i prostirke trajati dulje. To ćete najlakše učiniti tako da prostirku namočite u kadi te ju operete spužvom ili četkicom i zatim pustite da se osuši na zraku.

Također, u perilici rublja trebalo bi izbjegavati prati i sve druge predmete koji mogu postati preteški kada su mokri, poput popluna, teških deka i krevetića za psa.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju