Provedena je studija koja je pokazala da žene, htjele one to ili ne, jednom kada se udaju obavljaju više kućanskih poslova nego su to činile prije braka.

Točnije, istraživači tvrde da muževi stvaraju dodatni posao svojim partnericama. U brojkama, imanje muža ženama stvara dodatnih sedam sati kućanskih poslova svaki tjedan.

Studija sveučilišta Michigan, koju je vodio Frank Stafford, proučavala je kako se dinamika braka mijenjala u 21. stoljeću u usporedbi s nekoliko ranijih generacija, iz polovice prošlog stoljeća.

Moderni brakovi, pokazalo se, imaju ravnopravniju podjelu kućanskih poslova, ali ona još uvijek nije jednaka. Američke žene koje su proučavane u studiji ukupno su radile manje kućanskih poslova nego sredinom prošlog stoljeća (17 sati tjedno, u odnosu na prijašnjih 26). Muškarci, pak, pokazalo je istraživanje, rade više kućanskih poslova, odnosno 13 sati tjedno u usporedbi s ranijih šest.

No, Stafford i njegov tim htjeli su još bolji uvid u nedavnu povijest. Usporedili su zato vrijeme obavljana kućanskih poslova 1996. i 2005. godine i s jedne strane pokazalo se da žena koja je u braku i dalje provodi značajno više vremena obavljajući kućanske poslove njego njezin partner, ali pokazalo se i da se bračna dinamika u ovom slučaju polako, ali sigurno mijenja na bolje, odnosno muškarci obavljaju sve više poslova.

Ipak, razlike su još uvijek tu. Istraživanjem je utvrđeno da su 2005. solo žene, bez djece, tjedno obavljale nešto više od 10 sati kućanskih poslova, dok su udane žene bez djece tjedno obavljale nešto više od 17 sati kućanskih poslova. Jedina razlika bila je, dakle, prisustvo supruga koji je žene koštao dodatnih sedam sati poslova tjedno.

SOLO MUŠKARCI RADE VIŠE

Kad su u pitanju muškarci, situacija je obrnuta. Solo muškarci bez djece tjedno su obavljali osam sati kućanskih poslova, dok su oni u braku bez djece radili nešto više od sedam sati tjedno. To znači da su ih supruge spasile oko sat vremena pranja i čišćenja svaki tjedan.

Radi se o dobro poznatom obrascu. I dalje postoji značajna preraspodjela radne snage u braku - muškarci više rade izavn kuće, dok žene preuzimaju više poslova u kućanstvu. Naravno, i ovdje postaje individualne razlike, ali općenito govoreći, ovo je ono što se događa nakon braka. Situacija za žene postaje još gora kada dođu djeca, kaže Stafford.

GENERACIJE KOJE DOLAZE NA PRAVOM PUTU

No, prije nego se okomite na vašeg supruga imajte na umu da su ovi rezultati nekakav prosjek i da svaka veza ima svoju dinamiku. Kako god, moderni brakovi trebaju težiti tome da partneri budu ravnopravni.

Ove godine Stafford je predstavio rezultate istraživanja koje se nadovezalo na ovo, a proučavalo je trendove među djecom.

Pokazalo se da su 2002. godine dječaci u prosjeku radili 21,4 minuta kućanskih poslova dnevno, dok su djevojčice radile 40,5 minuta. Do 2014. godine ta se brojka počela izjednačavati i dječaci su radili oko 26,8 minuta, a djevojčice 30 minuta. Tako da se čini kako su generacije koje dolaze na pravom putu.

Pročtajte i podatke o (ne)ravnopravnosti u plaćama: U Hrvatskoj, naime, muškarac godišnje zaradi jednu i pol plaću više nego žena.

Kad dođu djeca, čišćenja je još i više Kad dođu djeca, čišćenja je još i više (Foto: Getty Images)


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju