Kupnja novog štednjaka je sama po sebi dovoljno izazovna, a naročito ako razmatrate prelazak s plina ili struje na indukciju. Indukcijski štednjaci i ploče za kuhanje stekle su popularnost zahvaljujući kratkom vremenu kuhanja, energetskoj učinkovitosti i sigurnosti kod uporabe: ali kako točno indukcija funkcionira i je li vrijedno uložiti u nju? Doznajte koje su prednosti takvih štednjaka.

Indukcijsko kuhanje odvija se na ravnoj staklenoj površini opremljenoj grijačima. Zavojnice za grijanje napajaju se elektromagnetskom energijom koju aktivira željezo u ploči. Kada željezo dođe u kontakt s aktivnim grijačima, čestice željeza počnu se miješati, što dovodi do brzog zagrijavanja posuđa.

To je drugačije od onoga što se događa kod kuhanja na struju ili plin jer ne dolazi do prijenosa topline s plamenika na posuđe. Znači, kod indukcije se lonac ili tava zagrijavaju, dok ploča za kuhanje ostaje hladna i sigurna na dodir. Proces zagrijavanja odvija se brže nego kod električnog ili plinskog štednjaka jer nema čekanja da se prvo zagrije plamenik.

Čišćenje indukcijske ploče Sedam grešaka kod čišćenja kojima nepovratno uništavate indukcijsku ploču

Čišćenje pećnice Najlakši način čišćenja pećnica preko noći bez upotrebe kemikalija

Prednosti indukcijske ploče i indukcijskog štednjaka:

  • Zagrijavaju se brže od električnih i plinskih štednjaka. To je zato što kod indukcije ne morate čekati da grijaći element prenese toplinu na posuđe. Umjesto toga, posuđe se zagrijava izravno i vrlo brzo - testovi su pokazali da indukcijske ploče mogu prokuhati šest litara vode za manje od 15 minuta.
  • Omogućavaju preciznu kontrolu temperature. Električnim pločama za kuhanje potrebno je puno vremena za zagrijavanje i hlađenje, a s plinskima je teško postići preciznu temperaturu. S indukcijom vam je omogućena vrlo precizna kontrola temperature, što omogućuje da i kuhanje bude kontroliranije. Kada ugasite plamenik, prijenos topline odmah prestaje, pa je manja šansa da voda iskipi ili da se hrana prekuha.
  • Energetski su učinkovitiji od električnih ili plinskih štednjaka jer se toplina ne gubi u procesu prijenosa. S plinskim i električnim štednjacima puno energije gubi se na zrak oko lonaca i tava. S indukcijom se zagrijava samo posuđe, što u konačnici znači uštedu energije i troškova (i, naravno, kraće vrijeme kuhanja).
  • Površinu za kuhanje održavaju hladnom. Budući da se zagrijava samo posuđe, vrući element nikada neće biti izložen, čime se sprječava opasnost od požara i opeklina. To također omogućuje brže čišćenje. Neki ljudi tvrde da je time sigurnije kuhati u blizini djece, ali imajte na umu da je posuđe (i hrana u njemu) i dalje vrlo vruće.
  • Omogućavaju sigurniji način kuhanja nego na struju ili plin. Indukcijske ploče ne ispuštaju plin u zrak i nema opasnosti od zapaljenja predmeta, poput krpa za suđe, jer zagrijavaju samo predmete koji u sebi sadrže čestice željeza. Također se isključuju kada se posuđe ukloni s grijaćeg elementa, tako da postoji vrlo mali rizik da ploču slučajno ostavite uključenom kada završite s kuhanjem.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju