Kada dođe vrijeme za čišćenje pećnice, uvijek nam se čini da je došlo prebrzo jer riječ je o mnogima najmrskijem kućanskom poslu. No, i on se treba obaviti, a kako bi čišćenje bilo što jednostavnije pronašli smo način s kojim se pećnica čisti preko noći, bez upotrebe kemikalija.

Želite li isprobati ovu metodu čišćenja pećnice smjesom sode bikarbone i vode koja treba odstojati preko noći, u nastavku pronađite postupak.

Za čišćenje pećnice potrebno vam je:

  • papirnati ručnici
  • mala posuda
  • alkoholni ocat
  • voda
  • soda bikarbona
  • bočica s raspršivačem

Čišćenje indukcijske ploče Sedam grešaka kod čišćenja kojima nepovratno uništavate indukcijsku ploču

Slika nije dostupna Jednostavan trik za čišćenje pećnice učinkovitiji i od sode bikarbone i octa

Postupak:

  1. Izvadite rešetke iz pećnice i stavite ih sa strane. Njih možete kasnije očistiti spužvicom za ribanje u sudoperu.
  2. Pomiješajte sodu bikarbonu s vodom u maloj posudi tako da dobijete smjesu nalik pasti. Prvo u posudu stavite sodu, a zatim postepeno dodajte nekoliko kapi vode dok ne dobijete lijepo gustu smjesu. Ovisno o veličini pećnice, možda će vam trebati nekoliko posuda ove mješavine kako biste potpuno njome obložili unutrašnjost. Ako smjesa postane previše tekuća, samo dodajte još sode bikarbone.
  3. Premažite unutrašnjost pećnice pastom, pokrivajući dno i sa strane. Soda bikarbona može poprimiti smeđu boju i to je normalno jer znači da upija masnoće i prljavštinu. Zatvorite vrata pećnice i ostavite da odstoji preko noći ili najmanje 12 sati.
  4. Ujutro obrišite smjesu papirnatim ručnicima, brišući što više možete, da ostane što manje ostataka.
  5. U bočicu s raspršivačem ulijte alkoholni ocat i pošpricajte unutrašnjost pećnice, naročito mjesta na kojima je ostalo sode bikarbone. Zatim ponovno prebrišite kuhinjskim ručnicima.
  6. Očišćene rešetke vratite u pećnicu te upalite pećnicu na 200 stupnjeva na 15-ak minuta kako bi se osušila.

Savjet plus: Ovom metodom možete očistiti i vrata pećnice, ali smjesa ne mora odstajati preko noći. Dovoljno će biti trideset minuta te vrata zatim prebrišite, pošpricajte ih alkoholnim octom i ponovno prebrišite.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju