U predsjedničkoj kampanji, pod povećalom javnosti, kada treba osvojiti glasove birača kao u utrci za predsjedničku fotelju, važno je sve. Od retorike, mimike, gestikulacije, sadržaja poruka, vještine debatiranja, no premda ne najvažnije, ali ipak iznimno važno je i odijevanje te poruka koju šaljemo odabirom odjeće.Premda je i na dress code političara utjecalo moderno društvo koje njeguje individualnost, naši kandidati tijekom predsjedničke kampanje nisu previše eksperimentirali s modnim izričajem.

Javni nastupi nekih svjetskih političara pak poput Baracka Obame malo su modno opušteniji. Obama je za susrete sa svojim biračima nerijetko odabirao košulje jakih boja te često nije nosio kravatu i sako. Naši političari pak nisu išli tako daleko već su igrali na sigurniju varijantu tamnih odijela i bijelih košulja.

Iako je dress code političara danas puno ležerniji naši predsjednički kandidati igrali su na sigurno i nisu previše eksperimentirali

'Naši političari bi trebali pogledati kako se odijevao Barack Obama tijekom svoje predsjedničke kampanje. Bio je u košuljama i hlačama, a košulje dugih rukava čak bi i ležerno podvinuo. Naši predsjednički kandidati gospodin Ivo Josipović i Milan Kujundžić bi se trebali odijevati primjerenije. Trebali bi izbjegavati bijele košulje po danu, a kada idu među birače ne bi trebali nositi previše svečana odijela', pojašnjava Milada Privora umirovljena dugogodišnja šefica protokola hrvatskog predsjednika.

Milan Kujundžić nosi tamno sivo odijelo i bijelu košulju bez kravate, a kada se takav pojavi među biračima, kaže Privora izgleda kao da, s neke svečanosti, malo svrati na kampanju.

Najmlađi kandidat Ivan Vilibor Sinčić odijeva se pak sukladno godinama.

'On ima 24 godine i odijeva se ozbiljnije nego li studenti te njeguje taj opušteni stil. Moje mišljenje je da se oblači primjerenije nego li Josipovići i Kujundžić koji su previše svečani. Pravilo da tamno odijelo treba odijevati što kasnije i u što svečanijim prilikama ponavljam često i svojim studentima', kaže Privora, dodajući kako je muškim kandidatima košulja u boji ili s uzorkom svakako bila bolji izbor od bijele.

Što se pak tiče jedine ženske kandidatkinje stručnjakinja za protokol smatra kako Kolinda Grabar Kitarović njeguje samozatajan, elegantan i neupadljiv stil.

' Gospođa Kolinda uvijek je decentna osim crvenog sakoa na volančiće čiji izbor ne pozdravljam. Jedini prigovor što se tiče make upa ide na račun previše upadljivih trepavica, a pohvale na račun frizure. Iako joj prigovaraju da ne mijenja frizuru smatram da ono što joj dobro stoji ne treba mijenjati. Istaknula bih i njezin osmijeh, koji ima u svojim obraćanjima javnosti i biračima. Naime, osim nje svi su kandidati narogušeni i smatram da bi se trebali više smiješiti', kaže Privora.

Kolinda Grabar Kitarović najdosljednija je kandidatkinja kada je modni stil u pitanju, dok muški kandidati, kaže, pokazuju da su nemaštoviti, da im nije stalo ili da jednostavno nemaju stila.

'Oni niti ne moraju imati stila, ali neka onda nađu stilista', kaže Privora.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju