Predstava veterana Toma Stopparda 'Leopoldstadt', o židovskoj obitelji tijekom Holokausta, i mjuzikl o tinejdžerici koja prebrzo stari osvojili su najpoželjnije nagrade na njujorškom Broadwayu, ekvivalentu Oscara, nagradu Tony.

Leopoldstadt je osvojio četiri nagrade, uključujući i onu za najbolju dramu, što je novo posvećenje u dugoj karijeri 85-godišnjeg britanskog dramatičara.

Preplavljuju me emocije koje ni 'robot' ne može razumjeti, našalio se Stoppard na pozornici, ironično govoreći o procvatu alata umjetne inteligencije poput ChatGPT-a, za koje se neki boje da prijete i umjetničkom stvaranju.

Kao i drugi pobjednici večeri, i on je iskoristio svoj govor da oda počast autorima, u jeku štrajka holivudskih scenarista koji se bore za bolje naknade i pravedniju podjelu dobiti od streaming platformi.

Tom Stoppard, koscenarist filmova Brazil (1985.) i Zaljubljeni Shakespeare (1998.) koji su mu donijeli Oscara, osvojio je petog Tonyja s "Leopoldstadtom", jednim od svojih najosobnijih djela, s obzirom na činjenicu da mu je četvero djeda i baka ubijeno u koncentracijskim logorima.

Predstava u pet činova prati od 1899. do 1955. godine putovanje bogate židovske obitelji koja živi u Beču, čiju će sudbinu uspon nacizma i holokaust potpuno preokrenuti.

Drugo djelo o antisemitizmu, Parada, koje govori o suđenju i linču američkog Židova 1910-ih na jugu Sjedinjenih Država, dobilo je nagrade za najbolju režiju.

Drugo visoko priznanje večeri, najbolji mjuzikl, pripalo je Kimberly Akimbo, koja je osvojila pet nagrada Tony. Priča priču o tinejdžerici pogođenoj rijetkom bolešću zbog koje prerano stari.

U jednoj od najuglednijih kategorija, nagradu za najbolju glumicu u predstavi dobila je Jodie Comer, ljubiteljima serije poznata po ulozi Villanelle u Ubijajući Evu, a nagrađena je za svoju predstavu Prima Facie. Djelo govori o odvjetnici koja brani seksualne nasilnike, sve dok se i sama ne suoči s takvim napadom. 

Od svibnja 2022. do svibnja 2023., s 40 novih produkcija, kazališta Broadwaya privukla su 12,2 milijuna gledatelja i ostvarila prihode od 1,5 milijardi dolara, nedavno je objavila Broadway League, koja predstavlja 41 kazalište.

U 2018.-2019. Broadway je privukao 14,7 milijuna gledatelja i donio više od 1,8 milijardi dolara prihoda.

Anne Frank Uz buket ruža, nekoliko božura i bombona, djevojčica Anne dobila je dnevnik. Dnevnik koji se mora čitati dok je čovječanstva.

Sezonu je posebno obilježilo zatvaranje najstarijeg brodvejskog mjuzikla Fantom iz opere, koji je spustio zastor nakon 13.981 izvedbi u 35 godina, kao žrtva premalog interesa publike po povratku iz pandemije.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju