Advent u Zagrebu počinje 27. studenog paljenjem svijeće na Manduševcu u 17 sati, dok u 19 sati slijedi paljenje lampica na Zrinjevcu. Na najljepšem adventu u Europi posjetitelje ove godine čeka i posebno iznenađenje: predimenzionirane, maštovite i nostalgične igračke diljem grada koje će vas vratiti u djetinjstvo i podsjetiti na onu istinsku magiju Božića koja nam je obuzimala srca kad bismo otvarali poklone ispod bora.

Male ili velike, drvene ili platnene, klasične ili animirane, lutke ili autići - igračke su bile i ostale simbol djetinjstva, ono čega se prisjećamo s tolikom radošću i ljubavlju, ono što nas podsjeća na bezbrižne i vesele dane. A doba godine koje nas možda najviše podsjeća na to sretno vrijeme je advent. Tko ne pamti ono uzbuđenje, onaj osmijeh na licu kad dijete na božićno jutro otvara poklone i u njima pronalazi igračku koju je toliko dugo čekalo?

Ovogodišnji Advent Zagreb spaja upravo to: igračke i Božić. No, ne bilo kakve igračke! Ove će vas godine diljem ovog grada s milijun srca dočekati predimenzionirane igračke koje su se proizvodile upravo na području Zagreba - bilo da se radilo o klasičnim Disneyjevim junacima iz tvornice Biserka ili pak plišancima iz Vavrine radionice.

Svi oni koji su posjetili Zagreb u adventsko vrijeme znaju kolika ih čarolija očekuje diljem grada. Ove godine Advent u Zagrebu trajat će od 27. studenog do 7. siječnja, a tema su nostalgične igračke. Tri godine zaredom najbolji božićni sajam u Europi, ove godine vraća nas u prošlost. Magijom nam otkriva tajne lokacije na koje je sakrio najdraže prijatelje iz djetinjstva – igračke. Prilika je to za kreiranje neviđenih zagrebačkih adventskih razglednica, u našim srcima i kroz proširenu stvarnost.

Najromantičniji zagrebački par Zrinjevac poseban je doživljaj u vrijeme adventa uz aleju stoljetnih platana koje svijetle sjajem tisuća bijelih lampica te predstave za djecu u glazbenom paviljonu. A navečer dolaze na red sve generacije, kad prigodna glazba ispuni park Zrinjevac i potakne posjetitelje na ples i veselje.

Među brojnim lampicama, dekoracijama i umjetničkim instalacijama na travnatoj površini Trga kralja Tomislava ove će vas godine dočekati posebna iznenađenja: siluete klizača i predimenzionirane igračke, obasjane čarobnim božićnim svjetlom koje će vam zaokupiti maštu i povesti vas u neki drugi svijet.

Nedavno obnovljen prolaz Oktogon, kojeg krasi nevjerojatna kupola od umjetničkih vitraja, za Advent postaje lokacijom jedne neobične, božićne umjetničke instalacije. U prigodnoj formi bora, ova će instalacija izvana odražavati suvremenu civilizaciju i modernu tehnologiju, dok će vas iznutra dočekati toplina tradicije te tradicionalnih igračaka i ukrasa za bor. Ovog se Adventa u prolazu Oktogon spaja nespojivo, a za sve je zaslužan magičan Božić.

Slika nije dostupna Advent u Varaždinu: Program zbog kojeg se isplati na izlet u barokni grad

Slika nije dostupna Bajka! Zavirite u božićni izlog Saše Šekoranje s vrtuljkom i oslikanim konjićima

Čudesne male drvene kućice i ove će godine biti povezane visećim dekoracijama na Europskom trgu, a ukrašene svjetlećim zvijezdama. Do svog mjesta pred publikom žele doći i orašari, koji će ponosno stajati pored svake kućice i pozivati vas da se fotografirate s njima (tako je, bit će vaše visine!). Naravno, do izražaja žele doći i božićna stabla koja će se smjestiti na bačve kako biste ih bolje vidjeli i kako bi vam dala intimnu božićnu atmosferu.

Čarobni svijet orašara, Mjesečev vrt, drvene kućice, raskošno ukrašeni borovi, šarmantni prozori Gornjeg grada koji svijetle kao u bajci, tisuće i tisuće lampica diljem centra grada, umjetničke instalacije, klizališta i poljupci ispod imele - samo je dio onoga što vas čeka na Adventu u Zagrebu od 27. studenog do 7. siječnja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju