Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu oprostit će se od stare godine izvedbom dramske predstave Idiot u tradicionalnom premijernom terminu 30.prosinca.

Uprizorenje jednog od najvećih romana ruske, pa i svjetske literature na sceni HNK-a u Zagrebu potpisuje ruski redatelj Vasilij Senjin.

Radoznalost, ljubav, suparništvo, žrtvovanje, patnja, neodlučnost, nebrojene male i velike nesreće, samo su neke sastavnice uzbudljiva romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog – Idiot, koji nije postavljan u HNK-u u Zagrebu od 1960. godine kad su roman adaptirali i režirali Georgij Paro i Božidar Violić.

Redatelj Vasilij Senjin zagrebačkoj je publici već poznat po svojim predstavama nastalima prema klasicima ruske književnosti.

Sretan sam što sam dobio mogućnost ponovno raditi u Hrvatskoj i završiti svojevrsnu trilogiju prezentiranja moje vizije velikih djela ruske klasične literature.

Za gledatelje koji se sjećaju izvedbi Ane Karenjine Lava Tolstoja i Čehovljeva Galeba, nadam se da će biti zanimljivo nastaviti dijalog o konstantnim previranjima u ljudskoj prirodi, rekao je o radu na novoj predstavi.

U Idiotu nastupaju glumci: Luka Dragić (knez Lav Miškin), Bojan Navojec (Parfjon Semjonović Rogožin), Jadranka Đokić ( Nastasja Filipovna), Luca Anić (Aglaja Jepančina) i mnogi drugi (Goran Grgić, Alen Šalinović, Barbara Vicković, Olga Pakalović, Iva Mihalić, Milan Pleština, Vanja Matujec, Tin Rožman, Dušan Bućan, Ana Begić Tahiri, Jelena Otašević Babić, Franjo Kuhar…).

Novi "Orašar" u HNK-u: Pogledajte kako izgleda čarobni balet za koji se traži karta više Balet 'Orašar' u zagrebačkom HNK-u - 20 +0 'Valcer cvijeća' u baletu Orašar

Idiota će publika moći gledati 7., 11., 13., 20. i 21. siječnja te 3., 4., i 5. veljače.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju