Baletni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu premijerno će u petak izvesti suvremenu plesnu predstavu "Labuđe jezero" u koreografiji Daniela Cardosa, uz glazbu Petra Iljiča Čajkovskog.

U svojoj verziji baleta Cardoso je zadržao sve glavne likove i glazbu, no njegovo "Labuđe jezero" događa se u naše vrijeme, u napuštenom psihijatrijskom azilu, mjestu punom bizarnih bića koja utjelovljuju ljudske mane, vrline i osobine.

Njegovo "Labuđe jezero", navodi se u kazališnoj knjižici, gledatelje odvodi u nestvarni svijet drame, fantazije, magičnih čini i čarolija. Nema više princa ni princeza, glavni likovi su obični, današnji ljudi, no odnosi i osnova fabule ostaju isti.

Labuđe jezero na pozornici HNK-a u Zagrebu - 4 "Labuđe jezero": Sedam činjenica o baletu za koji se činilo da nikad neće uspjeti

U ulozi Odette nastupit će Irina Čaban Bilandžić, kao princ Siegfrida nastupit će Aaron Kok, čarobnjak Rothbart je Jurgen Rahimi, a Eva Karpilovska crna labudica Odile.

Cardoso je svoju verziju baleta prvi put postavio 2013. godine sa svojom lisabonskom trupom Quorum Ballet.

Komad je s velikim uspjehom često izvođen diljem Portugala, a gostovao je u više gradova u Danskoj i Kini, te na festivalu u Rumunjskoj.

Splitska je publika Daniela Cardosa upoznala prošlog ljeta kad je, na kraju 66. Splitskog ljeta na Sustipanu Balet HNK Split premijerno izveo njegovu predstavu Correr o fado, dodaju iz HNK.

U ostalim ulogama nastupit će Matea Milas, Minori Nakayama, Daniel Erchov Zayas, Demelza Lesage, Daniel Hoek, Isaiah Maness, Nozomi Miura, Yuto Mutai, Hazuki Tanase, Yezi Jung, Ivan Boiko, Anastasija Boiko i Demelza Lesage.

Cardoso potpisuje i scenografiju i oblikovanje svjetla, asistentica koreografa je Kim Hiltl Potthoff, a oblikovatelji svjetla i tona Branimir Bokan i Petar Ivanišević.

Nakon premijerne izvedbe sljedeće izvedbe su na repertoaru 30. siječnja, te 1. i 2. veljače​. (Hina)
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju