Kad govorimo o ravnopravnosti spolova u sportu, nogomet se njome baš ne može pohvaliti. Nogometašice su potplaćene i slabije zastupljene, a ni sam vrh svjetskog nogometa ne poznaje previše žena.

Zato nas je oduševila vijest da je ugledni New York Times napisao opsežni tekst o prvim ženama hrvatskog nogometa.

Radi se o team menadžerici Ivi Olivari i voditeljici Međunarodnog odjela i licenciranja Hrvatskog nogometnog saveza, Ivančici Sudac, koja je prošle godine izabrana na četverogodišnji mandat u FIFA-inu Komisiju za reviziju, sukladnost i upravljanje.

Iva Olivari brine o organizacijskoj strani odlaska na natjecanja, a ujedno je i prva žena u hrvatskoj povijesti koja je sjela na klupu na najprestižnijim nogometnim događanjima.

Iva Olivari provela je više vremena na klupi Hrvatske od izbornika Zlatka Dalića i većine njegovih pomoćnika, stoji na početku teksta New York Times-a.

Novinar Tariq Panja dalje piše o odnosu Ive Olivari i Luke Modrića koji se poznaju još od njegovih tinejdžerskih dana.

U to je vrijeme Ivančici Sudac bio zabranjen pristup sastancima jer je žena, a danas je voditeljica Međunarodnih poslova i licenciranja u Savezu

Iva Olivari Modrića poznaje još od vremena kad ga je rat protjerao iz rodnog grada i učinio ga izbjeglicom. Prisjetila se kako se mršavi i žilavi Modrić probijao u nogometu te kako je napustio Hrvatsku da bi stekao ime u najvećim europskim ligama…Kako je vodio malenu Hrvatsku sve do finala svjetskog prvenstva i pomogao moćnom Real Madridu da osvaja trofej za trofejom, piše New York Times.

Ipak, nastavlja NY Times, Iva Olivari nije žena s najviše staža u hrvatskom nogometu. Tu titulu drži njezina kolegica Ivančica Sudac, jedna od žena s najdužim stažem u europskom nogometu. Savezu se pridružila 1991., nekoliko mjeseci prije Ive Olivari, dok su obje još bile u svojim dvadesetima.

Ivančica Sudac Ivančica Sudac, voditeljica Međunarodnog odjela i licenciranja Hrvatskog nogometnog saveza (Foto: Luka Stanzl/Pixsell)

U to joj je vrijeme bio zabranjen pristup sastancima jer je žena, a danas je voditeljica Međunarodnih poslova i licenciranja u Savezu. Sudac je bila studentica prava bez previše interesa za nogomet. Vodila je kampanju za članstvo usred rata i raspada bivše Jugoslavije i na nekoliko je jezika, uključujući francuski i engleski, svijetu govorila o Hrvatskoj, piše NY Times o Ivančici Sudac.

Iva Olivari je team menadžerica hrvatske nogometne reprezentacije - 1 Iva Olivari: "Vatrenima sam oslonac i podrška u svemu onome što se događa izvan terena, kako bi na terenu mogli dati svoj maksimum"

Sutkinje - 4 Po prvi puta u povijesti žene će suditi na muškom prvenstvu u nogometu

Ni Olivari ni Sudac, nakon više od 30 godina u savezu, nemaju namjeru odstupiti u skorije vrijeme. Sudac, koja je sada i viša članica odbora za upravljanje nogometnim tijelom, FIFA-om, kaže da ne postoji ništa drugo što bi mogla zamisliti. Olivari kaže da i dalje osjeća isti nalet adrenalina kad god izađe na teren i sjedne na klupu, zaključio je NY Times.

Iva Olivari i Vatreni Iva Olivari i vatreni (Foto: Igor Soban/Pixsell)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju