Tijekom povijesti bilo je nezamislivo da žene uopće zarađuju svoj novac, posebno u području stereotipno muških zanimanja.

Galerija Mateja Njergeš Mateja Njergeš Mateja Njergeš +4 Posao obavlja jednako kvalitetno kao i njezini kolege

Na svu sreću, vremena su se promijenila pa sve češće upoznajemo stručnjakinje koje ruše rodne predrasude i ističu se kao prave majstorice svoga zanata.

Od nejednakosti u plaćama, preko nepovjerenja korisnika usluga, pa sve do neugodnih činjenica – poput one da žene na nekim gradilištima nemaju odvojeni WC, samo su neki od primjera da današnje suvremeno društvo baš i nije tako suvremeno.

Zato nas je razveselila priča o mladoj djevojci iz Vinkovaca, koja sa svojih nježnih 26 godina žari i pali automehaničarskom radionicom u Osijeku.

Mateja Njergeš u taj se posao zaljubila još kao 14-godišnja djevojčica, kada je prvi put ušla u jedan autoservis u sklopu školske prakse. Završila je srednju školu za vozila i vozna sredstva u Vukovaru, a otad razvija svoj talent u tipično muškom zanimaju.

Mateja Njergeš U automobile se zaljubila još kao djevojčica (Foto: Dubravka Petric/Pixsell)

U školi, baš kao i sada u poslu, jedina je cura. Omiljena je među kolegama, koji za nju imaju samo riječi hvale te je opisuju kao brzu, spretnu, urednu i vrlo stručnu u svim segmentima toga, tipično muškog, zanimanja.

Po struci sam tehničar za vozila i vozna sredstva. Međutim, završila sam u mehaničarskom dijelu posla i ne mogu biti sretnija s onime što radim, kratko se predstavila simpatična Mateja.

Ovo zanimanje baš i nije specifično za žene. Svatko se pronađe u nečemu, a ja sam se tako pronašla u ovome poslu i zavoljela ga. Možda su mi prljave ruke, ali zato mi je obraz čist, govori Mateja s osmijehom od uha do uha.

Mateja Njergeš Mateja Njergeš (Foto: Dubravka Petric/Pixsell)

U poslu je pet godina, a u automobile i alat zaljubila se još kao malena djevojčica. Danas je izbrusila svoj talent i omiljena je među korisnicama usluga, ali i među muškim kolegama, kojima opasno konkurira u poslu.

Tko kaže da traktor nije za cure? Vedrana Poletar ostala je u Slavoniji i u polju sagradila unosan biznis Ženstvene žene Sve nijanse ženstvenosti - Vedrana Poletar Ženstvenost i ženska energija +13 Ženstvenost

Dok su se druga djeca igrala, ja sam šarafala, govori Mateja.

Ljubav i talent prema tome poslu naslijedila je od tate. S njegove strane obitelji svi su strojari i automehaničari. Možda je to i genetski, šaljivo će Mateja. Iako njezin tata nije imao radionicu u kojoj bi vježbala, bila je ustrajna i profilirala se kao cijenjena majstorica.

Od malih ju je nogu, kaže, zanimalo kako automobili funkcioniraju. Baš zato upisala je školu za vozila i vozna sredstva. Svojim nam je primjerom pokazala da ništa u životu nije nemoguće, kao i da automobili nisu rezervirani samo za muškarce.

Mateja Njergeš Mateja Njergeš (Foto: Dubravka Petric/Pixsell)

Nogometašica Andrea Tolić: "Susretala sam se s predrasudama, posebno kada bih igrala s muškarcima koji ne znaju moje nogometne sposobnosti" Ženstvenost Ženstvenost na nogometnom terenu Ženstvenost +6 Ženstvena sportašica

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju