Ime Billie Jean King zapisao je u povijest zlatnim slovima. Sa 129 osvojenih turnira u svojoj karijeri, uključujući 39 Grand Slam naslova, legendarna Amerikanka jedna je od najuspješnijih tenisačica svih vremena.

Reket je prvi put primila u ruke s 11 godina i odmah je znala da se u životu želi baviti tenisom, a zahvaljujući odlučnosti i vrijednom radu postigla je sve što je zamislila.

Međutim, svijet je neće pamtiti samo po nevjerojatnim sportskim uspjesima. U istoj mjeri zadivljuje i njezin aktivizam te doprinos razvoju socijalne pravde.

Billie je prva istaknuta sportašica u povijesti koja je javno priznala da je lezbijka. Dogodilo se to 1981. godine nakon što je njezina bivša partnerica sudskim putem zatražila dio njezine imovine stečene tijekom 7-godišnje veze.

Slavna tenisačica tada je odlučila da više neće skrivati svoju seksualnu orijentaciju. Iskrenost je tada itekako mogla naštetiti njezinoj karijeri i obiteljskim odnosima.

Željela sam i prije reći istinu, ali moji su roditelji bili homofobi. Uz sve to, ljudi su mi govorili da bi to bio kraj ženskog turnira. Nisam mogla pronaći dovoljno dubok ormar da ostanem u njemu. Željela sam biti iskrena prema svojim roditeljima.

Pokušavala sam potaknuti razgovor o toj temi. Majka bi mi rekla: 'Mi ne pričamo o takvim stvarima.' To bi me uvijek zaustavilo jer sam ionako bila neodlučna.

Na kraju sam razvila poremećaj prehrane koji je rezultat mog pokušaja da otupim svoje osjećaje. Trebala sam se prije predati. Tek sam u 51. godini normalno razgovarala o tome sa svojim roditeljima i više nisam pazila na svoje riječi. To je bio prijelomni trenutak u mom životu jer više nisam imala za čime žaliti, kazala je.

Naposljetku je postala gorljiva aktivistkinja za prava LGBT populacije, a s jednakim žarom zalagala se i za ženska prava. Šovinizmu je zadala udarac od kojeg se nikada nije oporavio.

BITKA MEĐU SPOLOVIMA

Svijet tenisa i danas pamti meč između Billie i Bobbyja Riggsa. Tada 55-godišnji Riggs izazvao je Billie na dvoboj kako bi dokazao da je ženski tenis inferioran naspram muškog.

Tvrdio je da ni jedna žena nije dovoljno snažna kako bi ga pobijedila, a on je i u poznim godinama za jednog tenisača dovoljno dobar da pobijedi tada najbolje tenisačice.

Prvo, žene bi trebale ostati u spavaćoj sobi. Drugo, trebale bi otići u kuhinju. Treće, moraju podupirati svog muškarca. Reći ću vam zašto ću pobijediti. Zato što je ona žena, a žene nemaju emocionalnu stabilnost, govorio je Riggs uoči susreta s Billie koji je prozvan bitkom među spolovima.

Ispred 30 tisuća gledatelja na teksaškom stadionu Astordrome i više od 100 milijuna televizijskih gledatelja 20. rujna 1973. godine odigrali su povijesni meč. Na opće čuđenje muškaraca i oduševljenje žena, Billie je porazila Riggsa u meču koji je igran po pravilima muškog tenisa.

Potpuno je deklasirala jednog od najboljih tenisača svih vremena koji je novinarima rekao da je jednostavno igrala predobro, a ugledni New York Times napisao napisao je da je u tom teniskom meču napravila više za žene nego što većina feministica napravi u cijelom svom životu.

Znala sam da moram pobijediti. Mislila sam da ćemo se vratiti 50 godina unazad ako ne dobijem meč. To bi upropastilo ženski tenis i utjecalo na samopouzdanje svih žena, kazala je.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju