Zarazni ritam pjesme "Ja sam za ples" prije 35 godina osvojio je Europu pa je grupa Novi fosili na Eurosongu u Bruxellesu, glavnom gradu Belgije, osvojila visoko četvrto mjesto. Na natjecanju održanom 9. svibnja 1987. pobjedu je odnio predstavnik Irske Johnny Logan s pjesmom "Hold Me Now" koja je postala veliki hit.

Johnny Logan na Eurosongu je pobijedio i 1980. godine što ga čini jedinim izvođačem koji je dvaput pobijedio na tom natjecanju. Bez obzira na to što Novi fosili nisu pobijedili, Sanja Doležal imala je razloga za slavlje jer je finale Eurosonga održano točno na njezin 24. rođendan.

Predstavnici Jugoslavije nastupili su predzadnji, nakon Johnnyja Logana, uz pratnju orkestra kojim je dirigirao Nikica Kalogjera. Osvojili su ukupno 92 boda (usporedbe radi, pobjednica Irska osvojila je 172 boda), a maksimalnih 12 bodova dobili su od Norveške i Turske.

Za Nove fosile bilo je to deset dana za pamćenje provedenih u Bruxellesu. Predstavnici Jugoslavije bili su i na primanju kod belgijskog kralja i kraljice, a za audijenciju morali su biti odjeveni po protokolu. Čitavu garderobu Novih fosila za Eurosong šivali su Rudi i Helena Šafranko iz zagrebačkog butika Valentino, pa tako i haljinu u kojoj je Sanja Doležal nastupila.

Severina na Eurosongu 2006. godine Haljina bez konkurencije: Severinino nezaboravno vatreno izdanje na Eurosongu

Riječ je o kreaciji koja krojem podsjeća na plesne haljine iz pedesetih godina prošlog stoljeća voluminoznog, slojevitog donjeg dijela dok gornji dio usko prianja uz tijelo te ima tanke naramenice. Struk je bio dodatno naglašen satenskom vrpcom koja se iza veže u mašnu, a svaki Sanjin okret tijekom izvođenja pjesme "Ja sam za ples" otkrivao je svu ljepotu i raskoš kreacije koja se lagano svjetlucala. Uz bajkovitu haljinu pjevačica je nosila bijele najlonke i bijele salonke.

Emilija Kokić 1989. na Eurosongu Ispred svog vremena: Kombinacija u kojoj je Emilija Kokić prije 34 godine osvojila Eurosong

To je jedina haljina za koju mi je žao što je više nemam kod sebe, otkrila nam je Sanja Doležal. Naime, haljinu je prije desetak godina donirala za Muzej mode koji se trebao otvoriti u Zagrebu, ali to se nikada nije realiziralo. Kasnije ju je na humanitarnoj aukciji otkupila obitelj Todorić pa Sanja, kako nam je kazala, niti ne zna gdje se jedna od njezinih najdražih haljina danas nalazi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju