Dan je country glazbe, žanra koji je nastao u južnim dijelovima SAD-a 1920-ih godina prošlog stoljeća. Ovaj sjevernoamerički glazbeni žanr korijenje ima u folklornoj glazbi, a radi se o uglavnom jednosatvnim glazbenim oblicima koje često prate instrumenti poput gitare i bendža.

U svijetu country glazbe posebno mjesto imaju ljubavne pjesme, a na vrhu liste najpopularnijih ljubavnih country pjesama svih vremena nalazi se pjesma "I will always love you" pjevačice Dolly Parton.

Dolly Parton ovu je pjesmu napisala 1974. godine. i do današnjeg dana ostala je jedan od njezinih najpoznatijih uradaka. Pjesma je u njezinoj verziji dva puta zasjela na vrhove top lista - kada ju je prvi put objavila 1974. godine i kada ju je ponovno snimila za svoj film "Najbolja mala javna kuća u Teksasu"1982. godine.

Naravno, balada je iznova postala popularna kada je svoju verziju za potrebe filma "Tjelohranitelj" 1992. godine snimila pjevačica Whitney Houston.

Jedan od razloga zašto je tijekom desetljeća ova pjesma toliko osvajala slušatelje su njezine jednostavne, a istovremeno srceslamajuće riječi.

No, iako se to možda tako ne čini, ova pjesma nije pjesma o prekidu romantične, nego profesionalne veze.

Slika nije dostupna Sedam zanimljivosti o kultnoj pjesmi koju je "spasila" Dolly Parton

Naime, 1973. godine Dolly se razišla sa svojim mentorom Porterom Wagonerom. Iako je pet godina uspješno bila dio njegova televizijskog showa, odlučila je izaći iz projekta i posvetiti se vlastitoj karijeri. Nažalost, Porter nije bio spreman za taj korak.

Bilo je tu puno tuge i boli u srcu, a on jednostavno nije slušao moje razloge za odlazak. I pomislila sam, pa zašto ne napraviš ono što radiš najbolje, zašto jednostavno ne napišeš pjesmu? I tako sam otišla doma i iz jedne vrlo emotivne situacije za mene nastala je pjesma "I will always love you", ispričala je Dolly u jednom intervjuu 2011. godine.

Idući dan, naoružana novom pjesmu, vratila se u ured i pitala Portera može li je saslušati na jednu minutu. Pjevala mu je pjesmu, a njega su preplavile emocije.

Slika nije dostupna Iskrena Dolly Parton: "Ostat ću onoliko mlada koliko mi estetski kirurzi i šminka dopuste"

Počeo je plakati, a kad sam završila rekao je, dovraga, ako se osjećaš toliko snažno oko svega samo nastavi s tim pod uvjetom da ja produciram tu ploču jer ovo je najbolja pjesma koju si ikad napisala, ispričala je svojedobno Dolly Parton.

A ostalo je povijest. Dolly je napustila show, Porter je producira njezinu sljedeću ploču na kojoj se nalazila i ova pjesma koju mu je navodno posljednji put pjevala na dan kad je preminuo 2007. godine.

Pjesma je to koja je predstavljala njezinu želju da mu jasno da do znanja koliko joj je stalo i koliko ga cijeni, iako je bilo vrijeme za njezin odlazak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju