Jedni biraju domaćinstvo, drugi pak vjeronauk, trećima je najdraža informatika, a mališani iz područne škole Jamarica – profesionalni su spavači. Njihova je škola organizirala izvannastavnu aktivnost koja nas je na trenutak vratila u vrtićke dane kad smo, umorni od igre i učenja, utonuli u najslađi san okruženi vršnjacima.

Pokraj Kutine se smjestila mala škola velikog srca i vrijednih ručica. Uvijek su spremni za promjene i hitri u akcijama, empatični prema djeci i susretljivi prema kolegama.

Posebni su po mnogo toga, a mi smo ih kontaktirali kako bi nam rekli ponešto o svojoj praksi – školskom prespavancu kojim promoviraju čitanje.

Trenutno je u našoj školi 137 učenika, raspoređenih u 14 razrednih odjela, četiri Područne škole, 48 zaposlenika i šest pomoćnika u nastavi, tri učitelja mentora, jedan učitelj savjetnik i jedan voditelj županijskog stručnog vijeća, objasnila nam je ravnateljica Irena Rukavina.

Upravo im ta komorna atmosfera omogućuje važni individualni pristup, opuštenu i produktivnu atmosferu i ljubav prema školi – koja među najmlađima nije tako popularna.

Kako izgleda jedan dan u razredu s 10 učenika? 

Jutro u učionici 4.b započinje u 7:45 posebnim razrednim ritualima. Svaki učenik ima svoje zaduženje koje se prebacuje na drugog mališana svakog novog ponedjeljka.

Prvo režemo jabuke i gulimo naranče kako bismo nahranili mozak zdravim voćem. Zatim uređujemo nastavni kalendar i obilježavamo dan – Dan djevojčica, Dan očeva, Dan jabuka, Dan Konvencije o pravima djeteta i svaki drugi važni dan.

Želim da i djeca iz ruralnih dijelova imaju priliku pokazati svoje sposobnosti, svoje talente i svoje znanje.

Brišemo ploču i pišemo nadnevak, uz glazbu razgibavamo cijelo tijelo. Nakon toga svatko ima priliku podijeliti s razredom svoje misle i osjećaje. Tako bolje upoznajemo jedni drugi, učimo pomagati, suosjećati s drugima, objasnila nam je učiteljica Đurđa Krajcar.

Osim toga, u njihovoj se školi obilježavaju rođendani, potiče se argumentirano iznošenje mišljenja, djeci se daje osjećaj slobode pa često mogu birati što žele. U takvom okruženju, napominje nam učiteljica Đurđa, nastaje homogena zajednica koja u višim razredima pokazuje brižnost, povezanost i podršku.

Prespavanac - avantura za pamćenje 

Ideja o prespavancu nastala je na Županijskom stručnom vijeću razredne nastave grada Kutine kada je učiteljica Josipa Pavlović Mlakar prikazala primjer dobre prakse o Noći knjige.

Prvo režemo jabuke i gulimo naranče kako bismo nahranili mozak zdravim voćem.

Nakon što su roditelji potpisali suglasnost, počele su pripreme. Učionica četvrtog razreda postala je spavaonica, a mališani su donijeli ležaljke, pidžame, pastu i četkicu za zube, ali i knjige – jer je s buđenjem počeo novi školski dan.

Poručna škola Jamarica Sasvim posebna škola kod Kutine ima sasvim drugačiji pristup djeci (Foto: Područna škola Jamarica)

Ravnateljica je bila oduševljena idejom. Spavače je posjetila tu večer sa svojom obitelji i donijela je pizze, a pomoćnica Ljiljana je ispekla omiljene fritule s medom.

Učiteljica je pripremila tekstove za potragu za skrivenim blagom po cijeloj školi, a učenici su baš uživali.

Na kraju večeri održan je i pidžama party, zajednički ples uz odabranu glazbu i za kraj priča za laku noć. Dugo se nije moglo zaspati – što od uzbuđenja, što od tvrdog ležaja, što od šaputanja i smiješnih dosjetki… Ipak, iza ponoći, svladani umorom svi su utonuli u san.

Jutro nam je najavio nečiji neugašeni alarm i ponovo smijeh i nekima teško buđenje, govori nam učiteljica Đurđa i napominje kako je ponosna na učenike jer su sljedeći dan normalno prisustvovali na nastavi.

Izazovi škola u ruralnim područjima

Područna škola Jamarica broji tek 10 učenika – i to u tri razreda koji zajedno prisustvuju nastavi. 

U trorazrednoj kombinaciji svaki dan je velik izazov za svakoga od nas, govori nam učiteljica Sanja Rašo Čar. Njihov je glavni izazov mališanima iz područnih škola dati jednaku šansu kao djeci iz ostatka Hrvatske.

Primjerice, jedna je njihova djevojčica najboljim likovnim radom zaslužila izlet na Plitvička jezera, koji je bio objavljen na stranicama Čuvara prirode Sisak, ali im se nitko nije javio. 

Slika nije dostupna Kako razgovarati s djetetom o njegovu danu u školi (ili vrtiću)?

Jedan ravnatelj škole napisao je pismo roditeljima koje je postalo viralno Pismo ravnatelja roditeljima: "Recite djeci da ne moraju biti liječnici ili inženjeri da bi bili sretni"

Želim da i djeca iz ruralnih dijelova imaju priliku pokazati svoje sposobnosti, svoje talente i svoje znanje. Sigurna sam da se u nekima od njih krije neki novi Tesla, neka nova Marija Jurić Zagorka, zaključila je učiteljica Sanja.

Poručna škola Jamarica Učionica pozitivnih misli (Foto: Područna škola Jamarica)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju