Prije Georgea Clooneyja, Brada Pitta, Roberta De Nira, Ala Pacina, Paula Newmana, Clarka Gablea, Jamesa Deana, Caryja Granta i mnogih drugih legendarnih holivudskih glumaca za kojima su žene diljem svijeta ludjele, postojao je glumac koji na vrhuncu svoje slave mogao posramiti sva gore navedena imena.

Galerija Rudolph Valentino i Natacha Rambova Rudolph Valentino u filmu Rudolph Valentino u filmu +7 Rudolph Valentino u filmu

Rudolphu Valentinu pripisivali su razne epitete i titule pa su ga tako nazivali i najljepšim muškarcem svih vremena. Teško je uopće opisati razinu popularnosti koju je uživao tijekom svog kratkog, ali nevjerojatnog života koji na ponekad djeluje kao izmišljena priča nekog genijalnog scenarista.

Osjećam se poprilično nestvarno, rekao je Valentino jednom novinaru na vrhuncu svoje karijere.

Rudolph Valentino Rudolph Valentino (Foto: Profimedia)

Rođen je 6. svibnja 1895. godine kao Rodolfo Guglielmi u talijanskom gradiću Castellaneta, u obitelji strogog oca Giovannija i majke Gabrielle koju je obožavao. Malo se zna o njegovom životu prije dolaska u SAD, ali poznati detalji otkrivaju kako je oduvijek bio svojeglav i odlučan.

Imao je 11 godina kada ga je obitelj poslala u internat zbog tipičnog buntovničkog tinejdžerskog ponašanja. Kasnije je upisao poljoprivredni fakultet. Sa 17 godina bježi u Pariz i Monte Carlo u kojima je fakultetske klupe zamijenio učenjem tanga.

Rudolph Valentino Rudolph Valentino (Foto: Profimedia)

Krajem 1913. ukrcava se na prekooceanski brod i kreće put SAD-a. Očekivano, početak ostvarivanja američkog sna nije bio bajan. Nakon iskrcavanja u New Yorku, ubrzo je potrošio svoju ušteđevinu i spavao na klupama, ali potom je odlučio iskoristiti svoje plesne i zavodničke vještine.

Zaposlio se kao plesač u jednom njujorškog kabareu i navodno je bio toliko dobar da su mu žene plaćale kako bi plesao s njima. Održavao je i privatne satove plesa, a neki biografi tvrde da je u to vrijeme zapravo radio kao žigolo.

Rudolph Valentino u filmu Rudolph Valentino u filmu "The Four Horsemen of the Apocalypse" (Foto: Profimedia)

Onda se 1917. iz New Yorka preselio u Los Angeles, u namjeri da ostvari filmsku karijeru. Nakon niza manjih uloga, 1921. godine snimio je film "The Four Horsemen of the Apocalypse", šesti najuspješniji nijemi film svih vremena. Publika je jasno dala do znanja da je Valentino zvijezda, ali njegov filmski studio Metro Pictures kao da to nije želio priznati. Odbili su isplatiti mu povišicu i primorali ga da uzme malu ulogu u filmu B produkcije "Uncharted Seas".

Rudolph Valentino i Natacha Rambova Rudolph Valentino i Natacha Rambova (Foto: Profimedia)

Na setu je upoznao Natachu Rambovu, kostimografkinju i povremenu glumicu koja će ubrzo postati njegova druga supruga. S prvom, glumicom Jean Acker, oženio se impulzivno iz obostranog hira, a brak nikad nije ni konzumiran jer je Jean bila lezbijka.

Valentino napušta Metro i snima svoj najveći hit, film "The Sheik". Mediji mu daju nadimak "latin lover", na opće oduševljenje sve većeg broja obožavateljica. Zanimljivo je kako, unatoč tome, dio američkih medija istovremeno počinje preispitivati njegov izgled.. Naravno, iza medijskih napada stajali su muškarci kojima nije bilo jasno zašto žene toliko vole njegovu uglađenu i egzotičnu pojavu.

Rudolph Valentino u filmu Rudolph Valentino u filmu "The Sheik" (Foto: Profimedia)

Zašto netko nije utopio Valentina? Sviđa li se ženama tip muškarca koji utapka ružičasti puder na svoje lice u javnom WC–u i popravlja frizuru u dizalu? Hollywood je nacionalna škola muževnosti, pisalo je u editorijalu anonimnog novinara dnevnog lista Chicago Tribune.

Mogu reći da sam grozan glumac ako to žele, ali kukavički je i nisko pretvarati me u predmet ismijavanja i rugati se mom osobnom ukusu i privatnom životu. Taj čovjek nazvao me pomoćnikom vrtlara koji grglja špagete. Što se tiče toga, specijalizirao sam se za krajobrazno vrtlarstvo na fakultetu u Italiji jer je to umjetnost poput arhitekture i slikarstva, uzvratio je Valentino.

Rudolph Valentino Rudolph Valentino (Foto: Profimedia)

Svađe s medijima samo su doprinosile njegovoj popularnosti kojoj nije bilo kraja, ali Valentinov život postajao je sve razuzdaniji. Imam sve i imam ništa. Sve je ovo prebrzo za mene. Čovjek bi trebao kontrolirati svoj život. Moj život kontrolira mene, priznao je u intervjuu.

Usred jedne njujorške zabave 15. kolovoza 1926. godine, Valentino je pao u nesvijest. Odmah je prebačen u bolnicu u kojoj mu je operirano slijepo crijevo i sanirano puknuće čireva na želucu. Gomile obožavatelja okupile su se izvan bolnice, a doktori su svakodnevno obavještavali javnost o njegovu stanju. Činilo se kako mu je bolje, ali onda je nastupila infekcija zbog koje je pao u komu.

Rudolph Valentino u filmu Rudolph Valentino u filmu (Foto: Profimedia)

Najljepši muškarac svih vremena umro je 23. kolovoza 1926. u 32. godini života. Više od 100.000 obožavatelja okupilo se na njegovu sprovodu kako bi najveću legendu ranog Hollywooda otpratili na vječni počinak.

Iza bljeskova fotoaparata, filmskih kamera i kontroverznih medijskih napisa, skrivao se jedan drugi Valentino kojeg javnost nije imala priliku upoznati. Najbolje ga je opisala još jedna holivudska legenda, Charlie Chaplin: Valentino je u sebi imao jednu tugu. Graciozno se nosio sa svojim uspjehom, ali kao da ga je on pokorio. Bio je inteligentan, tih i bez taštine.

Sprovod Rudolpha Valentina Sprovod Rudolpha Valentina (Foto: Profimedia)

Slažete li se? 20 najzgodnijih fiktivnih muškaraca iz slavnih filmova Brad Pitt kao Tristan Ludlow u filmu 'Legenda o jeseni' Najzgodniji likovi iz filmova Najzgodniji likovi iz filmova +17 Najzgodniji likovi iz filmova

Opa, kakva promjena: Dječji glumci koji su se transformirali u naočite momke Cole i Dylan Sprouse Cole i Dylan Sprouse Nick Jonas +6 Nicholas Hoult

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju