"Kao jafa keks začinjen ludim gljivama", jedan je od mnogobrojnih komentara na eurovizijski nastup riječke grupe Let 3 s pjesmom "Mama ŠČ!". Društvene mreže prepune su pozitivnih i negativnih kritika, ali jedno je sigurno – ovo je najvidljiviji hrvatski nastup u povijesti Eurosonga.

Galerija Let 3 Let 3 Let 3 +9 Let 3

Riječki rokeri u Liverpoolu su napravili prvi spektakl. Plasirali su se ravno u finale najvećeg glazbenog natjecanja i oduševili kritičnu javnost. ŠČ je postao antiratni simbol, a ekstravagantni Letovci postali su ambasadorima mira i dobre zabave.

Osim scenskog nastupa, moćne pjesme i pozitivnog ludila, recept za uspjeh zasigurno su bili i šareni kostimi, koje su dizajnirale dvije Riječanke, akademska umjetnica Lana Letović Perčin i kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović. 

O eurovizijskom outfitu porazgovarali smo s Reom i Loretom, mamom i kćeri koje su u krojačkom studiju Loretta izradile kostime za Let 3.

Let 3 Let 3 s curama iz krojačkog studija Loretta (Foto: Rea Begonja)

Naša suradnja je započela kada nas je Mrle nazvao i pitao hoćemo li im šivati kostime. Naravno da smo odmah pristale, jer ako ćete iskreno, volimo Let 3. Sve skupa se dogodilo u vrlo kratkom roku pošto su dečki imali dosta obaveza oko Dore, započela je Rea, koja se inače bavi dizajnom interijera, dok je njezina mama Loreta alfa i omega u izradi kostima.

Letovci na eurovizijsku pozornicu nisu smjeli odjenuti prozirne kombinezone pa je Mrle došao na ideju da nastupe u donjem rublju.

Nakon što su dobile skice i materijale, krenula je čarolija. Jedne škare, krojački metar, kreda, krojački stol, šivaće mašine i naravno – ruke, bile su dovoljne da skice ožive.

Let 3 Mrle i Prlja (Foto: Rea Begonja)

Od osnovnog kroja muškog sakoa, nekih stilskih elemenata, nastali su zaista čarobni kostimi, koji se po našem mišljenju, bez imalo problema mogu prošetati u bilo kojoj prilici, a ne samo na pozornici, kaže Rea.

O samoj ideji iz koje su nastali šareni kostimi, porazgovoarali smo i s dizajnericom Manuelom Paladin Šabanović. 

Mrletova ideja je bila da idemo u smjeru vojnih kostima, a s ostalim smo se kolegica Lana Letović Perčin i ja zaigrale.

Prljin kostim je izazvao najveći interes, nemamo u planu staviti ga u prodaju, ali zainteresiranima uvijek možemo nešto u svom stilu izdizajnirati, rekla nam je dizajnerica Manuela.

Letovci na eurovizijsku pozornicu nisu smjeli odjenuti prozirne kombinezone pa je Mrle došao na ideju da nastupe u njihovom zaštitnom znaku, old school donjem rublju, ili, kako nam je simpatično rekla Manuela - dedskim gaćama. 

Let 3 na Eurosongu Let 3 na Eurosongu (Foto: Pixsell)

Oduševljenje Prljinim šarenim kaputom nije mogla sakriti ni jedna žena u Liverpoolu, koja je izradila gotovo identičan kaput kako bi podržala riječke rokere.

U razgovoru s brojnim ženama taj famozni Prljin kostim ih je najviše očarao te bi ga i privatno nosile. Možda završe i u prodaji, nikad se ne zna, nastavlja Rea.

Navijačica Leta 3 u Prljinom kostimu Navijačica Leta 3 u Prljinom kostimu (Foto: Pixsell)

Ekipa iz krojačkog studija Loretta za Eurosong je izradila novu garnituru istih kostima. Let 3 je na Dori nastupio u malo otkačenijem izdanju, koje se sastojalo od već dobro nam poznatih kaputa, prozirnih kombinezona i vrlo efektnih ruža. 

Let 3 u prozirnim kombinezonima Mrle u prozirnom kombinezonu s nastupa na Dori (Foto: Livio Andrijic/Cropix)

Prozirne kostime na eurovizijskog je pozornici zamijenilo donje rublje, te majice s fotografijama Letovaca dok su bili mali.

Donje rublje u kojemu su riječki rokeri nastupili na Eurosongu ipak nije nastalo u našem studiju.

Ovacije publike! Let 3 nastupom zapalio atmosferu u Liverpoolu Let 3 u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga Let 3 u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga Mrle u kostimu inspiriranom hrvatsko-slovenskim sukobom oko Piranskog zaljeva +10 Mrle u kostimu Ivice Skoke

Kostimi su jednako efektni, ali ćemo biti pristrane i reći da nam se više sviđaju u Dora izdanju, priznala je Rea i dodala kako je cijela ekipa iz krojačkog studija Loretta jako sretna i zahvalna jer su imali priliku dati djelić sebe u ovako velikom projektu.

Let 3 u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga Let 3 u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga (Foto: Profimedia)

"Vrh vrhova": Jeste li i vi oduševljeni kostimima u kojima se Let 3 pojavio na otvorenju Eurosonga? Let 3 na tirkiznom tepihu u Liverpoolu Kostime za grupu radio je Juraj Zigman Dečki su u jednom trenutku skinuli plašteve +1 Let 3 u Liverpoolu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju