Valentina Tereškova dokaz je koliko život može biti nepredvidljiv te da uvijek trebamo biti spremni prigrliti i ono što se može činiti u potpunosti nemogućim

Valentina Tereškova rođena je 6. ožujka 1937. godine u zapadnom dijelu Rusije. Zbog siromaštva koje je tada vladalo već kao 17-godišnjakinja morala je početi raditi, no odlučila je i nastaviti s obrazovanjem pohađajući večernju školu.

Prije nego što je postala kozmonautkinja, bila je radnica u jednoj tekstilnoj tvornici te se amaterski bavila padobranstvom. Prvi je put skočila s padobranom kada je imala 22 godine, a upravo će taj hobi biti ključan u određivanju njezine budućnosti.

Od zanimljivog hobija do pisanja povijesti

'Valentina Tereškova poznata je kao prva žena u svemiru, a u tome joj je pomogao zanimljiv hobi skakanja s padobranom '

Tereškova je poznata kao prva žena u svemiru, a njezin put do toga je bio itekako zanimljiv. Početkom 1962. godine bila je jedna od pet izabranih kandidatkinja za let u svemir. Više od 400 žena prijavilo se za taj kozmonautski program, a kvalifikacije su uključivale bavljenje padobranstvom, životnu dob mlađu od 30 godina te visinu ispod 170 centimetara i težinu ispod 70 kilograma.

Intenzivne pripreme trajale su nekoliko mjeseci, a uključivale su između ostalog brojne bestežinske letove, raketnu znanost i inženjerstvo, 120 skokova s padobranom te pilotno treniranje u MiG vojnim zrakoplovima.

S 26 godina Tereškova je 16. lipnja 1963. godine postala prva žena u svemiru. Njezin pozivni znak pomoću kojeg se identificirala tijekom povijesnog leta bio je "chaika" što u prijevodu znači "galeb".

Iako joj je tijekom leta bilo mučno te je osjećala fizičku nelagodu, 48 puta je kružila oko Zemlje te je u svemiru provela točno 2 dana, 23 sata te 12 minuta. Tako je s jednim letom prestigla sveukupno vrijeme koje su Amerikanci do tada proveli u svemiru.

Preostale četiri kandidatkinje nikada nisu poletjele u svemir, a program je 1969. godine prestao postojati.

Od kozmonautkinje do političarke

Nakon povijesnog leta Tereškova je studirala na Akademiji ratnog zrakoplovstva te je diplomirala kao kozmonautski inženjer, a 1977. godine doktorirala je inženjerstvo.

No, ne čudi da je za kozmonautski program ona smatrana izuzetnom kandidatkinjom i zbog svoje proletarijatske pozadine, jer je bila tajnica u lokalnom ogranku Komunističke omladinske organizacije, te jer joj je otac bio ratni heroj koji je stradao u Drugom svjetskom ratu.

'Od radnice u tekstilnoj tvornici do svjetski poznate kozmonautkinje, životna putanja Valentine Tereškove stvarno je išla od trnja do zvijezda'

Nakon što je završila misiju upitana je kako bi joj Sovjetski savez trebao zahvaliti na njezinom služenju državi. Ona je tada zatražila da vlada sazna i objavi lokaciju mjesta gdje je njezin otac stradao. To je učinjeno te na tom mjestu čak stoji i spomenik. Upravo to pokazuje koliko je Tereškova bila cijenjena.

Osim što je bila vrlo istaknuta politička figura u Komunističkom savezu SSSR-a, Tereškova je postala njihova predstavnica u svijetu te je čak igrala ključnu ulogu u oblikovanju ženske globalne agende za mir. Nakon pada Sovjetskog Saveza izgubila je svoje političko mjesto, ali ne i prestiž jer se njezin podvig i danas smatra herojskim.

Od 1963. do 1982. godine bila je u braku s kozmonautom Andrijanom Nikolajevem, te zajedno imaju kćer Elenu koja je postala doktorica te prva osoba čiji su roditelji bili u svemiru. Drugi put se udala za ortopeda Julija Šapošnikova, no on je preminuo 1999. godine.

Tijekom proslave 70. rođendana Tereškova je kazala kako bi voljela letjeti na Mars pa makar to bio put bez povratka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju