One gase vatru, spašavaju živote, ali i pomažu u zajednici. One su vatrogaskinje. Jedne od rijetkih koje u svoje slobodno vrijeme stavljaju kacige i odijevaju vatrogasna odijela. Kakva god bila situacija, one izlaze na teren.

U nekim trenutcima uopće ne razmišljaš o opasnostima. Naravno, moraš biti oprezan da se nešto ne dogodi tebi ili tvojim kolegama, ali u tom trenutku razmišljaš samo da pomogneš i napraviš nešto korisno, govori Ljiljana Miloš, vatrogaskinja DVD-a Općine Marčana.

Već punih 26 godina DVD Općine Marčana pomaže zajednici i pruža podršku javnoj vatrogasnoj postrojbi iz Pule. Upravo je to društvo zaslužno za to što se na području općine provode brojne aktivnosti, ali i upozorava na opasnosti od požara.

Žene su pokazale da su ravnopravne u svemu, pa tako i u gašenju vatre. Izvrsne su u gašenju požara, ali prvenstveno u organizaciji humanitarnih akcija, govori za IN magazin predsjednik i zapovjednik DVD-a Općine Marčane Klaudio Knapić.

Akcije gašenja požara sa sobom katkad nose i nepredvidive situacije. Požar koji je nastao od udara groma bilo je teško svladati pa je zbog toga poslan kanader. Dunja će taj teren zauvijek pamtiti.

Došli smo na mjesto požara i rekli su nam da se maknemo jer stižu kanaderi. Do tog trenutka uopće nisam bila svjesna koliko je zapravo strašna situacija, prisjeća se jednog od najzahtjevnijih terena Dunja Buha Martinčić.

In Magazin: Vatrogaskinje Vatrogaskinje iz Općine Marčana (Foto: DNEVNIK.hr)

Međutim, takve su situacije česte za te žene velikoga srca. Sve se odigrava u velikoj brzini. Vrlo je važno dobro iskoristiti svaku minutu, a na mjesto požara doći što prije.

Kad se ukrcamo u vozilo i dođemo na lokaciju, zaboravimo na sav strah, govori hrabra Tea Dobran.

Iako se vatrogastvo smatra muškim zanimanjem, biti vatrogaskinja ipak ima svojih prednosti. Dragocjen je dječji ponos kada vide mamu u vatrogasnom odijelu. Kad te pogledaju s tim okicama, kao da gledaju u heroja – od toga nema veće radosti.

Mojoj djeci je baš wow kad obučem vatrogasno odijelo. Uvijek me pitaju mogu li sa mnom, govori vatrogaskinja Dunja.

In Magazin: Vatrogaskinje Vatrogaskinje iz Općine Marčana (Foto: DNEVNIK.hr)

Premda u našem društvu ne postoje razlike, o ženama u vatrogastvu ne govori se često. Međutim, kad se izađe na intervenciju – svi su jednaki, ondje nema podjele na muško i žensko.

U tim je trenutcima najvažnije paziti na prijatelja. Vatru gasi, brata spasi – vatrogasna je uzrečica koje se svi moramo držati, dodaje Klaudio.

Iako se ženama propitkuje njihova fizička, ali i emocionalna snaga, svjedoci smo kako se pravila u vatrogastvu ipak mijenjaju. Da je tomu tako, svjedoče i dame iz Marčane koje su zbog ljubavi prema svojoj zajednici odjenule vatrogasno odijelo.

Tko kaže da aute popravljaju samo muškarci? Mateja je živi dokaz da su žene jednako dobre Mateja Njergeš Mateja Njergeš Mateja Njergeš +4 Mateja Njergeš

U njihovu slučaju opasnosti od požara nema jer vatrenim ženama ni vatra ne može ništa.

In Magazin: Vatrogaskinje Vatrogaskinje iz Općine Marčana (Foto: DNEVNIK.hr)

Tko kaže da traktor nije za cure? Vedrana Poletar ostala je u Slavoniji i u polju sagradila unosan biznis Ženstvene žene Sve nijanse ženstvenosti - Vedrana Poletar Ženstvenost i ženska energija +13 Ženstvenost

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju