Iako je današnje društvo puno snažnih, emancipiranih, obrazovanih i zaposlenih žena, još uvijek se u zraku osjeti rodna neravnopravnost.

Galerija Mosuo žene Mosuo žene Mosuo žene +4 U slobodno vrijeme izrađuju rukotvorine

Dobro nam poznati stereotipi, nejednake prilike, razlike u plaćama, nasilje nad ženama, vodeće pozicije na kojima čvrsto stoji muškarci – samo su neki od primjera koji nam pokazuju da još uvijek živimo u muškom svijetu.

Zamislite društvo bez očeva, muževa, braće i konvencionalnih odnosa. Društvo u kojemu ne postoji brak, a ni nasilje, u kojemu je sasvim nezamislivo da muškarac digne ruku na ženu. U tom društvu baka sjedi na čelu stola, a ljubav se nikako ne može institucionalizirati.

Moderni svijet bi se zapitao koliko smo se doista liberalni nakon kratkog uvida u živote plemena Mosuo.

Na prvu zvuči kao neka distopija (neki će možda reći i utopija), ali nismo vam prepričali film, već istinitu priču o životu progresivnog feminističkog društva Mosuo, jednog od rijetkih anakronističkih matrijarhata u kojemu žene imaju glavnu riječ. I puno više od toga…

Kraljevstvo žena u kojemu nema tabua 

Malena etnička zajednica Mosuo smjestila se u Kini, blizu granice s Tibetom i taj je kraj poznat kao kraljevstvo žena.

Mosuo žene Mosuo vijeće (Foto: Shutterstock)

Moderni svijet bi se zapitao koliko smo se doista liberalizirali nakon kratkog uvida u živote ove posebne zajednice.

Homoseksualne aktivnosti dobro su došle, ali se zato sve heteroseksualne aktivnosti odvijaju samo na žensku inicijativu, i to kroz običaj tajnog noćnog plesa kojim muškarci osvajaju žene kako bi mogli s njima spavati.

Žene ondje mogu imati koliko god partnera žele te započinjati i prekidati odnos kad god požele, ovisno o intenzitetu svoje sreće ( i zadovoljstva) u tom trenutku. Žene ne samo da su jednake, nego su i superiorne, a muškarci su na njih jako ponosni.

Očevi Mosuo djece žive u svom posebnom selu. Ondje se trude kako bi svojoj djeci priuštili sve što ima treba, a sa svojim ženama prakticiraju takozvani – hodajući brak. Elegantni je to izraz za tajne, noćne veze koje ponekad mogu biti jednokratne, a rijetko se mogu pretvoriti i u životna partnerstva.

Mosuo žene Muškarac žene Mosou (Foto: Shutterstock)

Sve je onako kako ona želi, ali poštovanje uvijek postoji

Muški šešir obješen na kvaku ženski odaja, znak je drugim muškarcima da ne ulaze. Neke se žene zaljube, ali to je rijetkost, većina muškarce gleda samo kao donatore sperme, govori za Guardian Choo Waihong, odvjetnica koja je neko vrijeme provela s njima.

Mosuo žene Bake Mosou - glave kuće (Foto: Shutterstock)

Uobičajeno je čak da žena ne zna tko je otac njezinog djeteta – ali tu nema nikakve stigme. Ondje je ujak najvažnija muška figura u životu djeteta.

Muški šešir obješen na kvaku ženski odaja, znak je drugim muškarcima da ne ulaze.

Žene posjeduju i nasljeđuju imovinu, brinu se o usjevima i kućanstvu, kuhaju, spremaju, odgajaju djecu i donose sve važne životne odluke, a posljednju riječ ima baka. Muškarci su poljoprivrednici i zaduženi su za sve fizičke poslove.

Mosuo žene Mosuo žene žive po vlastitim pravilima (Foto: Shutterstock)

Majčinstvo je, ipak, najveće ostvarenje Mosuo žene. Jedina osuda s kojom se susreću ove posebne žene jest odbijanje majčinstva. To je nešto što će baka teško prihvatiti, osim ako ne postoji valjani zdravstveni razlog.

Mosuo obiteljska načela pod povećalom su javnosti, posebno dječjih pravobranitelja koji potiču klasičan odnos između majke i oce – sličniji obitelji kakvu danas poznajemo.

Priča o društvu u kojemu je žena cijenjena samo zato što je majka, a nasilje je nepoznata riječ Priča o plemenu Minankabau - 6 Priča o plemenu Minankabau - 2 Priča o plemenu Minankabau - 3 +3 Priča o plemenu Minankabau - 4

Pritisci su to, žali se ovaj narod, koji bi mogli negativno utjecati na tradiciju koju njeguju godinama.

Mosuo žene Mijenjaju partnere i tako pronalaze svoju sreću (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju