Božić djeca obično vežu uz poklone, a jedan od najboljih koji im možete dati svakako je knjiga, i to već od ranog djetinjstva.

Galerija Knjige za božićne poklone - 6 Knjige za božićne poklone - 7 Knjige za božićne poklone - 3 +1 Jessica Courtney Tickle: Okrestar priča priču – Labuđe jezero

Zato donosimo prijedloge nekih od naslova kojima će se razveseliti svako dijete.

Rachel Bright: Vjeverice svađalice
Pomalo nalik na priču o Tri praščića, ova slikovnica za najmlađe donosi nam priču o trudu, pripremi, spontanosti, ali i svađi. Upoznajemo dvije vjeverice – Spontanog Ivicu i Spremnog Brunu. Dok je Bruno već pripremio sve za zimnicu, dok Ivica vjeruje da će sve lako obaviti. No tada oboje ugledaju posljednji češer ove jeseni. I tu počinje utrka koja nas uči o važnosti prijateljstva, dijeljenja i rješavanja problema razgovorom.

Prijevod: Ozren Doležal

Knjige za božićne poklone - 4 Jessica Courtney Tickle: Okrestar priča priču – Labuđe jezero (Foto: Sonja Kova?)

Jessica Courtney Tickle: Okrestar priča priču – Labuđe jezero
Nova knjiga iz linije glazbenih slikovnica u sebi krije jedan od najpoznatijih klasičnih baleta svih vremena, i to uz note originalne glazbe Petra Iljiča Čajkovskog. Uvod u čarobnu priču započinje kada kraljevsku proslavu rođenja kraljevne Aurore prekine upad nepozvana gosta, a kraljevstvo mora pronaći jedinu osobu koja može skinuti kletvu bačenu na kraljevnu.

Suli u avanturi: Putovanje, Maja Šimleša, 79 kuna Nepogrešiv dar: Osam slikovnica koje će djeci otvoriti vrata u beskrajan svijet mašte

Dok mali čitatelji otkrivaju kako će priča završiti, pritiskom na prikazane note mogu čuti glazbu, a na kraju slijedi i edukativni dio s osnovnim glazbenim pojmovima i glazbalima. Osim što potiče istraživanje, ova knjiga također razvija glazbenu inteligenciju, a upravo je rano djetinjstvo idealno za započinanje te priče.

Prijevod: Marija Ott Franolić

David Hockney, Martin Gayford: Povijest slika za djecu David Hockney, Martin Gayford: Povijest slika za djecu (Foto: Sonja Kovač)

David Hockney, Martin Gayford: Povijest slika za djecu
Jedna druga vrsta umjetnosti, ona likovna, krije se iza korica knjige Povijest slika za djecu. Otrkiva kako su nastale prve slike u špiljama, kako se razvijala povijest umjetnosti te kako je danas percipiramo. No to ne donosi na suhoparan način nego u obliku razgovora umjetnika Davida Hockneyja i publicista Martina Gayforda, koji o umjetnosti govore jednostavno i jasno.

Dakako, knjiga je popraćena fotografijama i slikama, a jednom kada djeca uđu u svijet Van Gogha, Caravaggia, Da Vincija, Magrittea, Degasa, Vermera i drugih, preostaje vam samo da im kupite likovni pribor i promatrate svoju malu umjetničku dušu.

Prijevod: Vedran Pavlić

Knjige za božićne poklone - 6 Kako sam došao na svijet (Foto: Sonja Kova?)

Kako sam došao na svijet
Želite li svojoj djeci, nećacima ili unucima pokloniti nešto uistinu jedinstveno, posegnite za personaliziranom slikovnicom Kako sam došao na svijet iz radionice Tvornice snova. Na uistinu predivan način ova slikovnica ruši mitove o tome da djecu donose rode, ali i na djeci primjeren način otkriva kako nastaju obitelji. Ime djeteta ponosno će stajati na naslovnici knjige, a bit će i likovno prilagođena jer sami možete kreirati lik bebe, mame i tate.

Knjige za božićne poklone - 3 Beatrice Alemagna: Jedan savršeno običan dan (Foto: Sonja Kova?)

Beatrice Alemagna: Jedan savršeno običan dan
U vrijeme dok digitalni svijet okupira živote djece, savršen poklon stiže u obliku jedne od 10 najbolje ilustriranih slikovnica prema New York Timesu i New York Public Library. Naime, priča prati dječaka koji najviše od svega voli video-igrice, dok njegova majka previše vremena radi na računalu.

U jednom trenutku, majka mu oduzme igricu, no kada je on potajno uzima i iskrade se iz kuće, ispadne mu iz džepa i padne u baru. I upravo tada počinje prava pustolovina dječakovog povezivanja s prirodom. Uočavanja sjemenki, bobica, kiše, sunca, ptica...

Prijevod: Mirna Šimat

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju