„Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“ autorice Tatjana Barat prekrasan je podsjetnik na ženska imena u našoj povijesti bogatoj kreativnim, znatiželjnim, upornim umjetnicama, znanstvenicama i sportašicama čija imena nikada ne smijemo zaboraviti.

Priče su to o ženama koje se, unatoč tome što su neke od njih nazivali i "šašavim babama", nisu predavale.

Osim poznatih imena poput spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, skladateljice te pijanistice Dore Pejačević ili slikarice Slave Raškaj, uz tekst i posebno lijepe ilustracije koje potpisuje 16 ilustratorica, između ostalih, upoznajemo i Lidiju Colombo, izumiteljicu prvog hrvatskog lasera te nogometašicu Maricu Cimperman.

A među njih 50 predstavljene su žene najrazličitijih zanimanja – književnice, liječnice, učiteljice, skladateljice, fizičarke, glumice, političarke, balerine, pjevačice, pravnice, pilotkinje koje su htjele da se čuje ženski glas i da svi shvate da su žene jednako vrijedne kao  muškarci.

Sve one vjerovale su da se predanošću, čvrstom voljom, pa i lijepim riječima i ophođenjem može sve postići, a upravo zato njihova se hrabrost i danas pamti.

Iako su ih mnogi pokušali odvratiti od njihovih ideja, nije im padalo na pamet odustati te su često kucale i na brojna vrata prije nego što su dobile priliku pokazati što znaju i umiju.

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama predstavljaju 50 žena Neustrašive hrvatske žene: Priprema se knjiga koja će djevojčice potaknuti na ostvarivanje snova

Bilo je onih kojima se njihova neustrašivost nije sviđala, ali one se nisu predavale. Neumorno su radile, usavršavale se, bile marljive. Znale su da moraju nešto promijeniti i u tome su ustrajale, i sve su one smatrale da se žene trebaju udružiti i početi djelovati kako bi poboljšale svoj položaj u društvu.

Upravo zato njihovi radovi i postignuća zabilježeni su ne samo u Hrvatskoj nego i izvan granica Lijepe naše.

Divna je to knjiga, koja je odlična uvertira djevojčicama za svijet odraslih i veliki poticaj da ne odustaju od svojih želja, a kojom se ujedno želi poručiti da su dobra ideja, malo vjere u sebe i trud pravi recept za uspješnu priču.

Ovu ćemo knjigu čitati svojim kćerima da uče o odvažnosti, viziji, integritetu i žrtvi koje su svojim životima oprimjerile Lea Deutsch, Slava Raškaj, Vesna Parun i mnoge druge hrabre hrvatske žene. Svojem sinu iz istog razloga, i da dobro podcrtamo obiteljski stav o ravnopravnosti. Samima sebi da produbimo poznavanje linije naše povijesti koja se nepravedno prešućivala, ističe Kristian Novak na poleđini knjige "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“.

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama Priče o neustrašivim hrvatskim ženama ilustriralo je 17 ilustratorica (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju