„Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“ autorice Tatjana Barat prekrasan je podsjetnik na ženska imena u našoj povijesti bogatoj kreativnim, znatiželjnim, upornim umjetnicama, znanstvenicama i sportašicama čija imena nikada ne smijemo zaboraviti.

Priče su to o ženama koje se, unatoč tome što su neke od njih nazivali i "šašavim babama", nisu predavale.

Osim poznatih imena poput spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, skladateljice te pijanistice Dore Pejačević ili slikarice Slave Raškaj, uz tekst i posebno lijepe ilustracije koje potpisuje 16 ilustratorica, između ostalih, upoznajemo i Lidiju Colombo, izumiteljicu prvog hrvatskog lasera te nogometašicu Maricu Cimperman.

A među njih 50 predstavljene su žene najrazličitijih zanimanja – književnice, liječnice, učiteljice, skladateljice, fizičarke, glumice, političarke, balerine, pjevačice, pravnice, pilotkinje koje su htjele da se čuje ženski glas i da svi shvate da su žene jednako vrijedne kao  muškarci.

Sve one vjerovale su da se predanošću, čvrstom voljom, pa i lijepim riječima i ophođenjem može sve postići, a upravo zato njihova se hrabrost i danas pamti.

Iako su ih mnogi pokušali odvratiti od njihovih ideja, nije im padalo na pamet odustati te su često kucale i na brojna vrata prije nego što su dobile priliku pokazati što znaju i umiju.

Bilo je onih kojima se njihova neustrašivost nije sviđala, ali one se nisu predavale. Neumorno su radile, usavršavale se, bile marljive. Znale su da moraju nešto promijeniti i u tome su ustrajale, i sve su one smatrale da se žene trebaju udružiti i početi djelovati kako bi poboljšale svoj položaj u društvu.

Upravo zato njihovi radovi i postignuća zabilježeni su ne samo u Hrvatskoj nego i izvan granica Lijepe naše.

Divna je to knjiga, koja je odlična uvertira djevojčicama za svijet odraslih i veliki poticaj da ne odustaju od svojih želja, a kojom se ujedno želi poručiti da su dobra ideja, malo vjere u sebe i trud pravi recept za uspješnu priču.

Ovu ćemo knjigu čitati svojim kćerima da uče o odvažnosti, viziji, integritetu i žrtvi koje su svojim životima oprimjerile Lea Deutsch, Slava Raškaj, Vesna Parun i mnoge druge hrabre hrvatske žene. Svojem sinu iz istog razloga, i da dobro podcrtamo obiteljski stav o ravnopravnosti. Samima sebi da produbimo poznavanje linije naše povijesti koja se nepravedno prešućivala, ističe Kristian Novak na poleđini knjige "Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“.

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama
Priče o neustrašivim hrvatskim ženama ilustriralo je 17 ilustratorica (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju