I Hrvatska je dobila svoje „Buntovnice“. Tatjana Barat napisala je knjigu „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“.

Kada su bile objavljene „Priče za laku noć za mlade buntovnice“, mnogi su bili mišljenja da je riječ o knjizi koja će zauvijek promijeniti pogled na dječju književnost, napose onaj aspekt koji u njima portretira djevojčice i žene.

I čini se da se to zaista i dogodilo. Nakon globalnog uspjeha „Buntovnica“ i objave drugog istoimenog dijela knjige, knjižare su se počele ispunjavati sa sve više knjiga u kojima su junakinje bile poznate i manje poznate žene iz svjetske povijesti. Nekima od njih posvećivale su se i čitave slikovnice.

Mnogi hrvatski čitatelji pitali su se koje bi žene iz hrvatske povijesti, književnosti umjetnosti bile uvrštene u našu verziju takve knjige, ali se ujedno i našli pred problemom kada je trebalo nabrojiti više od deset zaslužnih žena iz naše povijesti, kulture i znanosti.

Toga je bila svjesna i Tatjana Barat, magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti, novinarka, lektorica i voditeljica radionica kreativnog pisanja za djecu. Vodeći se poznatom uzrečicom o tome da sam trebaš napisati knjigu koju želiš čitati ako ona još ne postoji, prionula je na istraživanje.

Gotovo godinu dana kasnije, s nestrpljenjem očekujemo promociju ove knjige koja će se održati 26. travnja 2019. u Hoću knjigu Megastoreu u Zagrebu.

Da je uistinu riječ o kvalitetnoj knjizi koja se dugo čekala, potvrdili su i neki od najuglednijih hrvatskih književnika. Upravo su oni na korici knjige iskazali svoje mišljenje o knjizi. Kristian Novak, Julijana Matanović, Sanja Pilić, Zoran Pongrašić i Marina Vujčić jednoglasno su zaključili da je ovo knjiga koja treba svim našim djevojčicama, ali i dječacima.

Knjiga obiluje ilustracijama hrvatskih umjetnica, pravim remek-djelima Knjiga obiluje ilustracijama hrvatskih umjetnica, pravim remek-djelima (Foto: Margareta Peršić / Hana Lukas Midžić)

I upravo će zato djevojčice i dječaci imati priliku prvi u Hrvatskoj vidjeti knjigu i čitati priče iz nje na samu Noć knjige koja ove godine posebno slavi književne junake.

U okrilju najljepše zagrebačke knjižare Hoću knjigu 23. travnja održat će se besplatna radionica za djecu od 8 do 14 godina naziva Neustrašive žene i neustrašivi klinci koju će voditi sama autorica knjige. Cilj ove kreativne radionice je ne samo čitanje priča o iznimnim hrvatskim ženama nego i važnost uočavanja vlastitih sposobnosti djece.

Uz pomoć kreativnih zadataka djeca će prepoznati svoje dobre strane i biti poticani na rad na svojim snovima. Žene iz knjige, primjerice, književnica Ivana Brlić-Mažuranić, izumiteljica Zlata Bartl, prva hrvatska liječnica Milica Šviglin-Čavov, operna diva Milka Trnina, fizičarka Lidija Colombo i mnoge druge pokazat će djeci da je moguće uspjeti čak i na našim prostorima.

Svoje dijete prijavite putem ove poveznice.

Na radionici na samu Noć knjige djeca će prva moći vidjeti kako izgleda knjiga

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju