I Hrvatska je dobila svoje „Buntovnice“. Tatjana Barat napisala je knjigu „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“.

Kada su bile objavljene „Priče za laku noć za mlade buntovnice“, mnogi su bili mišljenja da je riječ o knjizi koja će zauvijek promijeniti pogled na dječju književnost, napose onaj aspekt koji u njima portretira djevojčice i žene.

I čini se da se to zaista i dogodilo. Nakon globalnog uspjeha „Buntovnica“ i objave drugog istoimenog dijela knjige, knjižare su se počele ispunjavati sa sve više knjiga u kojima su junakinje bile poznate i manje poznate žene iz svjetske povijesti. Nekima od njih posvećivale su se i čitave slikovnice.

Mnogi hrvatski čitatelji pitali su se koje bi žene iz hrvatske povijesti, književnosti umjetnosti bile uvrštene u našu verziju takve knjige, ali se ujedno i našli pred problemom kada je trebalo nabrojiti više od deset zaslužnih žena iz naše povijesti, kulture i znanosti.

Toga je bila svjesna i Tatjana Barat, magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti, novinarka, lektorica i voditeljica radionica kreativnog pisanja za djecu. Vodeći se poznatom uzrečicom o tome da sam trebaš napisati knjigu koju želiš čitati ako ona još ne postoji, prionula je na istraživanje.

Gotovo godinu dana kasnije, s nestrpljenjem očekujemo promociju ove knjige koja će se održati 26. travnja 2019. u Hoću knjigu Megastoreu u Zagrebu.

Da je uistinu riječ o kvalitetnoj knjizi koja se dugo čekala, potvrdili su i neki od najuglednijih hrvatskih književnika. Upravo su oni na korici knjige iskazali svoje mišljenje o knjizi. Kristian Novak, Julijana Matanović, Sanja Pilić, Zoran Pongrašić i Marina Vujčić jednoglasno su zaključili da je ovo knjiga koja treba svim našim djevojčicama, ali i dječacima.

Knjiga obiluje ilustracijama hrvatskih umjetnica, pravim remek-djelima
Knjiga obiluje ilustracijama hrvatskih umjetnica, pravim remek-djelima (Foto: Margareta Peršić / Hana Lukas Midžić)

I upravo će zato djevojčice i dječaci imati priliku prvi u Hrvatskoj vidjeti knjigu i čitati priče iz nje na samu Noć knjige koja ove godine posebno slavi književne junake.

U okrilju najljepše zagrebačke knjižare Hoću knjigu 23. travnja održat će se besplatna radionica za djecu od 8 do 14 godina naziva Neustrašive žene i neustrašivi klinci koju će voditi sama autorica knjige. Cilj ove kreativne radionice je ne samo čitanje priča o iznimnim hrvatskim ženama nego i važnost uočavanja vlastitih sposobnosti djece.

Uz pomoć kreativnih zadataka djeca će prepoznati svoje dobre strane i biti poticani na rad na svojim snovima. Žene iz knjige, primjerice, književnica Ivana Brlić-Mažuranić, izumiteljica Zlata Bartl, prva hrvatska liječnica Milica Šviglin-Čavov, operna diva Milka Trnina, fizičarka Lidija Colombo i mnoge druge pokazat će djeci da je moguće uspjeti čak i na našim prostorima.

Svoje dijete prijavite putem ove poveznice.

Na radionici na samu Noć knjige djeca će prva moći vidjeti kako izgleda knjiga