Mlađe je slađe! Potvrđuje to ljubavna priča čupavouhih lemura u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Petnaestogodišnja Padme i njezin čak dvanaest godina mlađi partner John John početkom srpnja postali su roditelji dviju crno-bijelih ljepotica.

Proširenje obitelji zagrebačkih čupavouhih lemura oduševilo je sve ljude posvećene očuvanju čudesnog životinjskog svijeta Madagaskara.

Padme je prije dvije godine u Hrvatsku stigla iz Italije, a John John iz Danske. Njihova ljubav koja je donijela potomstvo sada je tema razgovora u zoološkim vrtovima diljem Europe. Naime, čupavouhi lemuri prema crvenom popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN-a) kritično su ugrožena vrsta i svaka je nova jedinka izuzetno vrijedna, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba. Posljednji su se put čupavouhi lemuri na istoj adresi rodili prije 18 godina.

Petnaestogodišnja Padme i njezin čak dvanaest godina mlađi partner John John početkom srpnja postali su roditelji dvije crno-bijele bebe čupavouhih lemura - 2 Petnaestogodišnja Padme i njezin čak dvanaest godina mlađi partner John John početkom srpnja postali su roditelji dvije crno-bijele bebe čupavouhih lemura (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL)

Ovoga ljeta rođene čupavouhe lemurice zdrave su i lijepo napreduju. Još uvijek sišu majčino mlijeko, no kako u svemu oponašaju roditelje, prije nekoliko su dana počele grickati vrbinu granu te povrće. Ljupke lemurice znatiželjne su i zaigrane, pa se sve odvažnije penju po svemu što ih okružuje.

Iako lemuri na svijet dolaze teški svega 100 grama, već s pet mjeseci toliko su snažni da se uspješno penju na vrhove drveća. Uoči dolaska mladunaca na svijet majka izrađuje gnijezdo od grančica, lišća i vlastite dlake.

U Zoološkom vrtu Zagreb na svijet je došlo mladunče zebre - 7 Prinova u obitelji zebri: Zagrebački Zoološki vrt ima novog neodoljivog stanara

Za razliku od majki ostalih lemura koje dok se hrane, mlade nose na trbuhu, majke čupavouhih lemura svoje mlade drže u ustima ili ih ostavljaju na sigurnom. Spolnu zrelost čupavouhi lemuri dosežu s 20 mjeseci. Život provode u skupinama koje imaju do pet jedinki. Riječ je zapravo o obiteljima koje se sastoje od para i njihovih potomaka. Vlada matrijarhat - na čelu grupe je glavna ženka. Većinu vremena čupavouhi lemuri provode visoko u krošnjama drveća, a najaktivniji su u sumrak i rano ujutro kada traže hranu.

Prinova u zagrebačkom Zoološkom vrtu Prinova u obitelji majmuna: Zagrebački Zoološki vrt ima novog preslatkog stanara

U prirodi, kišnim šumama istočnog Madagaskara, žive najviše 19, a u zoološkim vrtovima je zabilježeno da mogu doživjeti čak 35 godina. U prirodi čupavouhe lemure ugrožavaju fose, madagaskarski mesožderi slični mačkama, ljudi koji se bave krivolovo te oni koji svojim djelovanjem pridonose uništavanju njihova staništa.

Petnaestogodišnja Padme i njezin čak dvanaest godina mlađi partner John John početkom srpnja postali su roditelji dvije crno-bijele bebe čupavouhih lemura - 1 Petnaestogodišnja Padme i njezin čak dvanaest godina mlađi partner John John početkom srpnja postali su roditelji dvije crno-bijele bebe čupavouhih lemura (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju