Roditeljima djece koja će za nekoliko mjeseci prvi put sjesti u školske klupe preporučuje se da svojim mališanima pomognu u pripremi za školu.

Naime, za upis u školu djetetu je neophodna potvrda o pohađanju programa predškole koju izdaje odgojno-obrazovna ustanova. Program predškole obvezni je program odgojno-obrazovnoga rada s djecom u godini prije polaska djeteta u osnovnu školu. Taj program traje 250 sati.

Djeci je važno da ih potičete i pohvaljujete, a u rješavanju zadataka pomažite im tek kada vas zamole za pomoć

Kako većina djece nije išla u dječji vrtić od sredine ožujka, mnogi predškolarci sada trebaju zasukati rukave. Posebno se to odnosi na one koji neće krenuti u vrtić ili malu školu 11. svibnja.

Kako bi se toj djeci olakšala priprema za školu, Dječji vrtić Čigra korisne sadržaje objavljuje na internetu. U Čigrinoj virtualnoj igraonici nalaze se sadržaji koji djeci pomažu u osamostaljivanju, razvoju grafomotorike, predmatematičkih i predčitačkih vještina te pisanju. Tu su i videosnimke sa savjetima psihologinje i odgajateljica roditeljima.

Među najvažnijim savjetima su sljedeći:

1. Uvedite dnevnu rutinu
Rutina će u život djece unijeti predvidivost, što im je nužno za stjecanje osjećaja sigurnosti i stabilnosti. Rutinom se također postavljaju granice u odgoju. Ona djetetu daje jasnu sliku toga što se i kada od njega očekuje.

2. Uvedite obiteljske sastanke
Na njima možete napraviti tjedni plan. Otisnite ga, napišite ili ukrasite slikama kako bi ga djeca lakše razumjela. Možete zajednički odrediti i kako ćete pratiti izvršenje plana – stavljajte kvačice ili plusove i minuse. Vi se zacrtanoga morate pridržavati jer ste djetetu glavni životni model.

Igranje Ranko Rajović: Domišljate igre s kojima ćete klincima ispuniti vrijeme daleko od ekrana

3. Definirajte kada počinje mala škola
Glavica djeteta treba biti spremna za učenje! Zato je najbolje da kućna mala škola počinje nakon što se dijete naspavalo i pojelo zdrav doručak.

4. Uredite zajedno radni prostor
Radni prostor treba biti uredan i čist. Djetetu ništa ne smije odvlačiti pozornost.

5. Pripremite radni pribor
Nabavite bilježnicu i pernicu. Provjerite jesu li olovke našiljene i sve stvari na broju.

6. Dajte djetetu zadatke
Zadaci za predškolarce mogu se pronaći na internetu. Neke možete otisnuti, a za neke možete koristiti stvari koje već imate kod kuće. Grah, gumbići i kamenčići bit će vam sjajni saveznici u razvoju grafomotorike te predmatematičkih vještina djeteta.

Slika nije dostupna Važno je kretati se: Pet ideja za dječje igre u dvorištu

7. Budite oprezni s pomoći, a velikodušni s pohvalama
Djeci je važno da ih potičete i pohvaljujete, a u rješavanju zadataka pomažite im tek kada vas zamole za pomoć. Na taj će način djeca najbolje razvijati svoje potencijale.

Ove su savjete dale odgajateljica Petra Klasić i psihologinja Dejana Jelić Zelenbaba.

U Dječjem vrtiću Čigra smatraju kako mala škola organizirana na taj način djeci koja sada borave kod kuće uvelike može olakšati pripremu za upis u prvi razred. Roditelje se pritom podsjeća da je mala škola s jedne strane nastavak učenja kroz igru, a s druge priprema za sustavan rad koji škola traži.

Savjete za predškolarce Dječji vrtić Čigra objavljuje na internetu u sklopu projekta Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju