Ovih nam dana svima treba barem malo svježeg zraka, a ako ste među sretnicima koji imaju komadić svoga dvorišta, sigurno jedva čekate upiti zrake sunca. Ništa drugačije nije ni s djecom, a kako bi i oni malo odmorili od ekrana i računala nakon učenja, poželjno je napraviti korak unatrag i vratiti se dobrim starim igrama bez tehnologije.

Naime, tjelesno kretanje jedna je od temeljnih dječjih potreba. Naime, djeca od rođenja u sebi imaju instinktivnu potrebu za kretanjem. Iznimno je važno poticati ih na to jer se time razvijaju njihova fizička, motorička, kognitivna i emocionalna obilježja.

Štoviše, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, u svakodnevicu djece trebalo bi biti uključeno barem 60 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti.

Zato u nastavku donosimo neke od igara za kojima se može posegnuti tijekom ovih toplih dana, a nemate li svoje dvorište ili terasu, sve se one mogu prilagoditi i unutarnjim prostorima.

1. Lov na blago
Traženje „blaga“ mnogima je jedna od dražih igara jer u sebi ujedinjuje tjelesno kretanje, ali i razmišljanje i zaključivanje.
Dakle, nacrtajte kartu svog dvorišta ili stana, označite temeljne točke za lakše snalaženje, a potom označite i mjesta sa „skrivenim tragovima“. Sve može voditi do jednog mjesta na kojem će ih čekati „blago“.

Primjerice, to „blago“ mogu biti neki slatkiši ili papirići na kojima će biti ispisane iduće aktivnost u danu ili pak ono što ćete sve napraviti jednom kada završi vrijeme izolacije. Primjerice, na šarene papiriće ispišite poruke poput: Odlazak na sladoled, Šetnja u šumi, Dodanih 15 minuta igre s prijateljima i slično – sve ono što jedva čekate i vi i oni. Ispisane aktivnosti prilagodite dobi djece.

2. Utrka u vrećama
Sjećate li se nekadašnjih proslava dana škole kada bi i roditelji bili prisutni pa su se izvodile igre poput utrka u vrećama? Zašto to ne biste pokazali i svome djetetu. Ako nemate kod kuće platnene ili jutene vreće, poslužiti mogu i plastične, samo pritom pazite da površina po kojoj se skače nije skliska. Odredite startnu i ciljnu liniju i krenite u utrku. To je nešto što će dijete zauvijek pamtiti.

3. Metloboj
Ako je vaše dijete ljubitelj Harryja Pottera, onda jasno poznaje jedan sasvim poseban sport s posebnim pravilima – metloboj.

Preporučuje se da se dijete svakodnevno kreće barem 60 minuta.

Gotovo sve što vam treba za to već imate kod kuće. Pronađite hula-hop kulutove i trakom ih pričvrstite za pod ili travu (ako ste spretniji, možete izraditi i drveno postolje za hula-hop od viška starih dasaka ili starih drški metle), potražite lopte i eto ga. Uz malo vremena i kreativnosti bilo u dvorištu ili stanu možete napraviti pravo malo natjecanje za čarobnjake.

I da, nemojte zaboraviti uključiti maštu i zamislite da imate i Nimbus 2000.

4. Kuglanje
Iako ovih dana ne možemo u kuglane, to ne znači da malu kuglanu ne možemo napraviti u dvorištu ili bilo kojem kutku stana. Sve što vam treba je nekoliko praznih plastičnih boca i jedna loptica. Boce postavite u obliku trokuta, nabavite bilo kakvu loptu (poslužit će sve od one teniske do lopte za odbojku) i krenite u zbrajanje srušenih „čunjeva“.

5. Poligon
Zašto čitavo dvorište, terasu ili sobu ne biste pretvorili u pravi mali sportski teren? Prisjetite se kako je to nekada izgledalo na vašim satima Tjelesno-zdravstvene kulture i osmislite prepreke koristeći ono što već imate kod kuće – igračke, ljepljive trake, lopte, kocke.

Neka igre počnu!