Ovih nam dana svima treba barem malo svježeg zraka, a ako ste među sretnicima koji imaju komadić svoga dvorišta, sigurno jedva čekate upiti zrake sunca. Ništa drugačije nije ni s djecom, a kako bi i oni malo odmorili od ekrana i računala nakon učenja, poželjno je napraviti korak unatrag i vratiti se dobrim starim igrama bez tehnologije.

Naime, tjelesno kretanje jedna je od temeljnih dječjih potreba. Naime, djeca od rođenja u sebi imaju instinktivnu potrebu za kretanjem. Iznimno je važno poticati ih na to jer se time razvijaju njihova fizička, motorička, kognitivna i emocionalna obilježja.

Štoviše, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, u svakodnevicu djece trebalo bi biti uključeno barem 60 minuta umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti.

Zato u nastavku donosimo neke od igara za kojima se može posegnuti tijekom ovih toplih dana, a nemate li svoje dvorište ili terasu, sve se one mogu prilagoditi i unutarnjim prostorima.

1. Lov na blago
Traženje „blaga“ mnogima je jedna od dražih igara jer u sebi ujedinjuje tjelesno kretanje, ali i razmišljanje i zaključivanje.
Dakle, nacrtajte kartu svog dvorišta ili stana, označite temeljne točke za lakše snalaženje, a potom označite i mjesta sa „skrivenim tragovima“. Sve može voditi do jednog mjesta na kojem će ih čekati „blago“.

Slika nije dostupna Nedostaje vam ideja? S klincima napravite domaći plastelin

Primjerice, to „blago“ mogu biti neki slatkiši ili papirići na kojima će biti ispisane iduće aktivnost u danu ili pak ono što ćete sve napraviti jednom kada završi vrijeme izolacije. Primjerice, na šarene papiriće ispišite poruke poput: Odlazak na sladoled, Šetnja u šumi, Dodanih 15 minuta igre s prijateljima i slično – sve ono što jedva čekate i vi i oni. Ispisane aktivnosti prilagodite dobi djece.

2. Utrka u vrećama
Sjećate li se nekadašnjih proslava dana škole kada bi i roditelji bili prisutni pa su se izvodile igre poput utrka u vrećama? Zašto to ne biste pokazali i svome djetetu. Ako nemate kod kuće platnene ili jutene vreće, poslužiti mogu i plastične, samo pritom pazite da površina po kojoj se skače nije skliska. Odredite startnu i ciljnu liniju i krenite u utrku. To je nešto što će dijete zauvijek pamtiti.

3. Metloboj
Ako je vaše dijete ljubitelj Harryja Pottera, onda jasno poznaje jedan sasvim poseban sport s posebnim pravilima – metloboj.

Preporučuje se da se dijete svakodnevno kreće barem 60 minuta.

Gotovo sve što vam treba za to već imate kod kuće. Pronađite hula-hop kulutove i trakom ih pričvrstite za pod ili travu (ako ste spretniji, možete izraditi i drveno postolje za hula-hop od viška starih dasaka ili starih drški metle), potražite lopte i eto ga. Uz malo vremena i kreativnosti bilo u dvorištu ili stanu možete napraviti pravo malo natjecanje za čarobnjake.

I da, nemojte zaboraviti uključiti maštu i zamislite da imate i Nimbus 2000.

4. Kuglanje
Iako ovih dana ne možemo u kuglane, to ne znači da malu kuglanu ne možemo napraviti u dvorištu ili bilo kojem kutku stana. Sve što vam treba je nekoliko praznih plastičnih boca i jedna loptica. Boce postavite u obliku trokuta, nabavite bilo kakvu loptu (poslužit će sve od one teniske do lopte za odbojku) i krenite u zbrajanje srušenih „čunjeva“.

5. Poligon
Zašto čitavo dvorište, terasu ili sobu ne biste pretvorili u pravi mali sportski teren? Prisjetite se kako je to nekada izgledalo na vašim satima Tjelesno-zdravstvene kulture i osmislite prepreke koristeći ono što već imate kod kuće – igračke, ljepljive trake, lopte, kocke.

Neka igre počnu!
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju