Kinetoza je bolest kretanja koja nastaje u transportnim vozilima, a koja rezultira neugodnim simptomima poput vrtoglavice, slabosti, mučnine i potrebe za povraćanjem. Ovi se simptomi mogu liječiti tabletama protiv mučnine, akupresurnim narukvicama, ali i prirodnim sredstvima

Kada sjedimo u prijevoznom sredstvu poput automobila, broda ili zrakoplova tijelo nam se nalazi u relativnom mirovanju, no naše oči opažaju kretanje izvan vozila zbog čega može dovesti do kinetoze. Vrtoglavica, hladan znoj, bljedilo, glavobolja, mučnina i povraćanje samo su neki od neugodnih simptoma bolesti kretanja koje je moguće smanjiti prirodnim pomagačima iz smočnice.

Đumbir, paprena metvica i kamilica učinkovito smanjuju osjećaj mučnine koji se javlja kod nekih osoba tijekom putovanja.

1. Đumbir
Mnogobrojna istraživanja su pokazala da je đumbir izvrstan lijek protiv mučnine. On učinkovito smanjuje neugodne posljedice bez obzira konzumirate li ga u svježem ili sušenom izdanju. Dovoljno je pojesti mali komadić svježeg đumbira (ne više od kockice 1x1 centimetar) pola sata prije putovanja, ili s nešto tekućine unijeti pola žličice đumbira u prahu, te se tako spasiti od mučnine tijekom naredna četiri sata.

2. Prirodni čajevi
Mučninu možete riješiti i ispijanjem čaja od kamilice, koji će umiriti eventualna grčenja i bolove u želucu. Protiv mučnine pomaže i čaj od paprene metvice, kadulje, lavande te ruže. Pripremite čaj na uobičajeni način, ali mu nemojte dodavati šećera ili meda jer bi slatkoća mogla izazvati suprotan učinak od željenog.

3. Eterično ulje paprene metvice
Da bi spriječili mučninu na putovanju, možete posegnuti i za eteričnim uljem paprene metvice. Stavite jednu do dvije kapi ovog eteričnog ulja na maramicu pola sata prije putovanja, pa duboko udišite kroz nju. Po potrebi isto možete ponoviti i tijekom putovanja ako ponovo osjetite neugodne simptome.

Eterično ulje paprene metvice povisuje krvni tlak pa se ovaj način ublažavanja mučnine ne preporučuje trudnicama, dojiljama, maloj djeci niti osobama koje pate od visokog krvnog tlaka.

5 namirnica koji će pogoršavati simptome kinetoze:

1. Izbjegavajte jesti masnu i tešku hranu prije putovanja jer će ona pogoršati mučninu.
2. Jednako je loše ako gladujete. Umjesto toga pojedite neki lagani obrok.
3. Izbjegavajte pića na bazi citrusnog voća tijekom putovanja , jer će kiselina u njima još više nadražiti želudac.
4. Za želudac će biti loše i ako konzumirate gazirana pića jer ona mogu izazvati nadutost i žgaravicu.
5. Nemojte piti alkoholna pića prije i tijekom putovanja.

3 dodatna savjeta koji ublažavaju neugodne simptome bolesti kretanja
1. Sjednite u prednji dio vozila: na prvo sjedalo autobusa, automobila ili uz krilo zrakoplova jer se ovdje najmanje osjeća kretanje
2. Gledajte ravno ispred sebe, po mogućnosti u jednu točku
3. Izbjegavajte čitanje knjige i časopisa, odnosno promatranja sadržaja na mobitelu i računalima

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju