S krajem zime i početkom proljeća na zagrebačkom Tomislavcu budi se cvjetna ljepotica koja svojim bujnim cvatom oduševljava prolaznike i podsjeća nas (a svima nam treba podsjetnik) na to koliko je priroda savršena majčica. Procvjetala magnolija na zagrebačkom trgu ovih dana ponovno nam oduzima dah svojom ljepotom.

Galerija Procvjetala magnolija na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu - 8 Procvjetala magnolija na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu - 6 Procvjetala magnolija na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu - 4 +5 Procvjetala magnolija na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu

Tisućama godina ljudi obožavaju cvijet magnolije, a danas postoji više od 200 vrsta te biljke. Cvijet s velikim, prekrasnim i mirisnim laticama u mnogim kulturama označava ženstvenost, nježnost i dostojanstvo. Latice magnolije najčešće su bijele boje, no mogu biti i ružičaste, žute te ljubičaste boje, a drveće na kojemu magnolija raste može živjeti i po sto godina.

S krajem zime i početkom proljeća na zagrebačkom Tomislavcu budi se cvjetna ljepotica magnolija

Najpoznatija, najomiljenija i najraširenija vrsta magnolije jest ona s bijelim i ružičastim cvjetovima. Radi se o vrsti koja se naziva Soulangeova magnolija (Magnolia X soulangeana).

Procvjetala magnolija na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu - 7 S krajem zime i početkom proljeća na zagrebačkom Tomislavcu budi se poznata cvjetna ljepotica (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Upravo te magnolije svojom ljepotom osvajaju srca prolaznika na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava. Visina je stabla od šest do deset metara, a promjer krošnje koju krase bijelo-ružičasti cvjetovi i do pet metara. Kada procvjetaju, magnolije sa zagrebačkog Tomislavca stvaraju prizor zbog kojeg mnogi požele zastati ispred tog veličanstvenog stabla i diviti se njegovoj raskoši i ljepoti.

Procvjetala magnolija na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu - 6 Procvjetala magnolija na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće magnolija je dobila ime po francuskom botaničaru Pierreu Magnolu. Zanimljivo je da su Kinezi bili ti koji su još od davnina imali naziv za magnoliju, hou po, te ona u njihovoj kulturi često simbolizira yin, odnosno žensku stranu života.

Procvjetala divlja šljiva u parku dr. Franje Tuđmana u Sisku Za napuniti dušu: Proljeće u hrvatskim gradovima već pokazuje svoje najljepše lice

Slika nije dostupna Raskošna magnolija: Najljepša procvjetana krošnja koja uvijek ostavlja bez daha

Zbog svoje ljepote magnolija može odlično poslužiti i kod uređenja doma. Za postizanje romantičnog ugođaja i svježine u prostoru dovoljna je vaza puna magnolija ili pak detalji s magnolijama poput slike ili presvlake za krevet.

Procvjetala magnolija na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu - 5 Na zagrebačkom Tomislavcu raste najpoznatija i najraširenija vrsta magnolije s bijelim i ružičastim cvjetovima (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju