Zahvaljujući izuzetno toploj veljači, magnolija na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava, najpoznatije i najfotografiranije stablo u gradu, procvala je znatno ranije nego prošlih godina. Uskoro će ta cvjetna ljepotica svojim bujnim cvatom oduševljavati prolaznike i podsjetiti nas na to koliko je priroda savršena majčica.

Tisućama godina ljudi obožavaju cvijet magnolije, a danas postoji više od 200 vrsta te biljke. Cvijet s velikim, prekrasnim i mirisnim laticama u mnogim kulturama označava ženstvenost, nježnost i dostojanstvo. Latice magnolije najčešće su bijele boje, no mogu biti i ružičaste, žute i ljubičaste, a drveće na kojemu magnolija raste može živjeti i po sto godina.

S krajem zime i početkom proljeća na zagrebačkom Tomislavcu budi se cvjetna ljepotica magnolija

Najpoznatija, najraširenija i omiljena vrsta magnolije jest ona s bijelim i ružičastim cvjetovima. Radi se o vrsti koja se naziva Soulangeova magnolija (Magnolia X soulangeana).

Upravo te magnolije svojom ljepotom osvajaju srca prolaznika na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava. Visina je stabla od šest do deset metara, a promjer krošnje koju krase bijelo-ružičasti cvjetovi i do pet metara. Kada procvjetaju, magnolije sa zagrebačkog Tomislavca stvaraju prizor zbog kojeg mnogi požele zastati ispred tog veličanstvenog stabla i diviti se njegovoj raskoši i ljepoti.

Magnolija sa zagrebačkog Tomislavca već je procvjetala Magnolija sa zagrebačkog Tomislavca već je procvjetala (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

Na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće magnolija je dobila ime po francuskom botaničaru Pierreu Magnolu. Zanimljivo je da su Kinezi bili ti koji su još od davnina imali naziv za magnoliju, hou po, te ona u njihovoj kulturi često simbolizira yin, odnosno žensku stranu života.

Zbog svoje ljepote magnolija može odlično poslužiti i u uređenju doma. Za postizanje romantičnog ugođaja i svježine u prostoru dovoljna je vaza puna magnolija ili pak detalji s magnolijama poput slike ili presvlake za krevet.

Idealni za svaki dan: Deset parfema s nježnim mirisom magnolije Parfem s magnolijom L’Eau d’Issey Eau & Magnolia Issey Miyake Zara 'Violet Blossom' +1 Gucci

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju