S krajem zime na zagrebačkom Tomislavcu budi se cvjetna ljepotica koja svojim bujnim cvatom oduševljava prolaznike i podsjeća nas (a svima nam treba podsjetnik) na to koliko je priroda savršena majčica. Procvjetala magnolija na zagrebačkom trgu ovih dana ponovno nam oduzima dah svojom ljepotom.

Galerija

 

Tisućama godina ljudi obožavaju cvijet magnolije, a danas postoji više od 200 vrsta te biljke. Cvijet s velikim, prekrasnim i mirisnim laticama u mnogim kulturama označava ženstvenost, nježnost i dostojanstvo. Latice magnolije najčešće su bijele boje, no mogu biti i ružičaste, žute te ljubičaste boje, a drveće na kojemu magnolija raste može živjeti i po sto godina.

S krajem zime na zagrebačkom Tomislavcu budi se cvjetna ljepotica magnolija.

Najpoznatija, najomiljenija i najraširenija vrsta magnolije jest ona s bijelim i ružičastim cvjetovima. Radi se o vrsti koja se naziva Soulangeova magnolija (Magnolia X soulangeana).

Procvjetala magnolija sa zagrebačkog Tomislavca - 5
Mnogi žele zastati pored magnolije na zagrebačkom Tomislavcu i diviti se njezinoj ljepoti (Foto: Slaven Janđel)

Upravo te magnolije svojom ljepotom osvajaju srca prolaznika na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava. Visina je stabla od šest do deset metara, a promjer krošnje koju krase bijelo-ružičasti cvjetovi i do pet metara. Kada procvjetaju, magnolije sa zagrebačkog Tomislavca stvaraju prizor zbog kojeg mnogi požele zastati ispred tog veličanstvenog stabla i diviti se njegovoj raskoši i ljepoti.

Na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće magnolija je dobila ime po francuskom botaničaru Pierreu Magnolu. Zanimljivo je da su Kinezi bili ti koji su još od davnina imali naziv za magnoliju – hou po, te ona u njihovoj kulturi često simbolizira yin, odnosno žensku stranu života.

Zbog svoje ljepote magnolija može odlično poslužiti i kod uređenja doma. Za postizanje romantičnog ugođaja i svježine u prostoru dovoljna je vaza puna magnolija ili pak detalji s magnolijama poput slike ili presvlake za krevet.

Procvjetala magnolija sa zagrebačkog Tomislavca - 4
Magnolija sa zagrebačkog Tomislavca ima bijele i ružičaste cvjetove (Foto: Slaven Janđel)