Jedan od kraljeva cvijeća svakako je veličanstveni božur, predivan i raskošan, svakome u trenu izmami osmijeh na lice i često je prvi na redu kada biramo koji će cvijet krasiti naše vrtove i domove.

Galerija Božuri u vazi Nježnoružičasti božur Moonstone ima snažan i ugodan miris Dvobojni Philomele ističe se divnim mirisom +8 Dutchesse de Nemours snažnog je mirisa

Gotovo niti jedan drugi miris ne dočarava energiju proljeća bolje od svježih cvjetova božura. Mnogima božuri mogu pobuditi sjećanja na igru u bakinom vrtu ili pak uživanje u romantičnom plesu na ljetnom vjenčanju.

U parfemima se često koriste ulja i ekstrakti božura koji daju svježu, umirujuću i okrepljujuću notu, sličnu laticama ruže ili gardeniji. Čak i izvan parfumerije, svježi cvjetovi božura cijenjeni su zbog svog nevjerojatno mekog i slatkog mirisa koji može brzo ispuniti sobu i začas nam podići raspoloženje.

No jeste li znali da ne mirišu svi božuri jednako? Zapravo, njihove jarke boje mogu čak i zavarati, navodeći vas da očekujete eksploziju mirisa, a onda vam ne daju apsolutno ništa.

Svjetliji božuri snažnije mirišu Svjetliji božuri snažnije mirišu (Foto: Living4media)

Mirisi božura, naime, mogu varirati od snažno svježih do mekih i slatkih, a što su svjetliji, to je njihov miris u pravilu izraženiji.

Općenito govoreći, dvostruki bijelo-ružičasti, bijeli i ružičasti božuri uglavnom su mirisniji, dok crveni božuri i ostali tamniji jednobojni božuri imaju blaži miris ili ga gotovo uopće nemaju.

Najmirisniji bijeli božuri oni su sorte Festiva Maxima, Moonstone, White Frost i Duchesse de Nemours. Seashell, Cora Stubbs i Philomele ružičaste su sorte najjačeg mirisa.

Dvobojni ružičasti Cora Stubbs ima jako lijep miris Dvobojni ružičasti Cora Stubbs ima jako lijep miris (Foto: Shutterstock)

Također, osim boje, na mirisni intenzitet božura utječu i temperatura i vlaga, ali i to koliko je cvijet star. Mirisniji će biti kada su okupani suncem, a kada se ono skloni, zajedno s njim ispari i određena količina eteričnih ulja s cvijeta pa je ostatak dana miris slabiji. Stariji će cvijet mirisati slabije.

Bijeli božur Festiva Maxima jedan je od najmirisnijih Bijeli božur Festiva Maxima jedan je od najmirisnijih (Foto: Shutterstock)

Tamniji božuri obično će mirisati manje, ali, naravno, uvijek postoje iznimke. Jedna od njih je, primjerice, predivan crveni božur sorte Henry Bockstoce.

Crveni božuri Crveni božuri (Foto: Getty Images)

Deset parfema s božanstvenim mirisom božura Parfem s mirisom božura Chloé Acqua di Parma +7 Mistral

Kralj proljeća: Sve posebnosti o raskošnom cvijetu koji nosi sreću u ljubavi Božur Božur Božur +15 Božur

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju