Nedaleko od Zagreba, u prirodnom okruženju Slovenije krije se mjesto idealno za one koji već imaju motivaciju za gubitak kilograma, a treba im stručni nadzor kako bi u tom procesu dobili najbolje za svoje zdravlje. Proveli smo dan s liječnikom, nutricionisticom i osobnom trenericom u Termama Šmarješke toplice i saznali sve o gubitku kilograma na pravilan način.

Galerija Spa u Hotelu Vitarium Superior Vježbanje u Hotel Vitarium Superioru SPA u Hotel Vitarium Superioru +2 Meni u Hotel Vitarium Superioru Stručnjaci su osmislili program za sve one koje opterećuje prevelika tjelesna težina, neredovita i loša probava i stalni osjećaj umora te im je potrebna promjena životnog stila. Riječ je o programu Slim Fit u kojem su osobe pod vodstvom stručnjaka iz nekoliko područja, a koji je prilagođen svakoj osobi ovisno o dosadašnjem načinu života i ciljevima. Za vrijeme trajanja programa, svi prijavljeni su smješteni u hotelu Vitarium Superior, koji okružuju prekrasan lječilišni park i netaknuta priroda.

Program započinje liječničkim pregledom. Utvrđuje se fizičko stanje; provodi se kardiotest, analiza strukture tkiva i test opterećenja (ergometrija).

U razgovoru s Antom Višićem, dr. med., spec. int. med., kard. i voditeljem zdravstvene službe u Terma Šmarješke Toplice otkrivamo koliko prekomjerna tjelesna težina može biti opasna za zdravlje. Posljedice mogu biti dijabetes, hipertenzija, povišeni kolesterol te posljedično srčani ili moždani infarkt.

Ne smijemo zaboraviti da je pretilost jedan od faktora rizika za nastanak određenih vrsta raka, kao što su rak crijeva (debelog crijeva i zadnjeg crijeva), bubrega, jednjaka, gušterače i žučnog mjehura, a kod žena još i rak grudi (kod žena u postmenopauzi), sluznice maternice (endometrij) i jajnika.

Manja potrošnja energije i veći unos rezultira povećanjem tjelesne težine

Prehrana igra veliku ulogu u prekomjernoj težini, ali cjelokupna zdrava tjelesna težina povezana je s tjelovježbom. Što je osoba više tjelesno aktivna, to je vjerojatnije da neće jesti previše i imat će dvostruku korist u smislu veće potrošnje energije i manjeg unosa što rezultira gubitkom suvišnih kilograma i dugotrajne regulacije tjelesne težine.

Vježbanje u Hotel Vitarium Superioru Vježbanje u Hotel Vitarium Superioru Foto: Terme Krka

Ako je razina aktivnosti niska, tijelo ne prepoznaje jeste li jeli dovoljno, a situacija se pogoršava ako prehrambene namirnice i pića koje konzumirate imaju mnogo kalorija, pa s manjkom aktivnosti opet imate dvostruki, ali loš učinak. Pravilo kaže, što više aktivnosti, to bolje. Takav odnos preporučuje se zdravim osobama. Oni koji već imaju neku dokazanu bolest, posebno srčanu, bez dogovora s liječnikom ne bi smjeli provoditi aktivnost na svoju ruku i bez preporuka, rekao je Ante Višić, dr. med., spec. int. med., kard.

Na što treba paziti kada osoba prelazi na zdravi režim prehrane?

Liječnik kaže da čarobne formule nema. Potrebno je uz nadzor stručnjaka izbalansirati unos kalorija, ali paziti i da se s takvom prehranom još uvijek unose sve potrebne tvari za organizam. Proces mora bit dugotrajan i dio svakodnevice. Jedino takav daje željene i dugoročne rezultate.

Nove prehrambene navike ne mogu za sve biti iste. Prije usvajanja važno je uzeti u obzir koliko osoba ima godina, koliko ima viška kilograma, kakvog je zdravstvenog stanja, uzima li lijekove, u kakvoj je kondiciji.

Uravnotežena prehrana znači dnevnu konzumaciju svih potrebnih hranjivih tvari i energije koje tijelo treba za normalan rad. Ove hranjive tvari dobivamo iz različitih namirnica, te zbog toga za brže i lakše mršavljenje nije uvijek pametno izbaciti određene namirnice. Naravno, izbacivanje ili smanjenje konzumacije bijelog kruha, bijelih tjestenina, slastica, industrijskih mesnih i drugih proizvoda je prava odluka. Umjesto toga obogatite svoju prehranu svježim lokalnim i sezonskim namirnicama (sezonsko voće i raznobojno povrće), te svježim mesom, ribama, jajima, mliječnim proizvodima, žitaricama (heljdina kaša, kaša od prosa, ječam, zob…), mahunarkama (grah, leća, grašak, slanutak, bob), orašastim plodovima (orah, lješnjak, badem…) i sjemenkama, rekla je savjetnica za prehranu, uni. dipl. ing. živ. teh. Janja Strašek.

Disciplina. Uzmite vremena za obrok. Birajte svježu hranu. Jedite polako i dobro žvačite. Budite svjesni svakog zagriza. Ne jedite hranu usput i tijekom rada, odnosno ispred televizije i računala.

Meni u Hotel Vitarium Superioru Meni u Hotel Vitarium Superioru Foto: Terme Krka

Program Slim Fit uključuje i tjelovježbu pod nadzorom osobne trenerice Anite Možgan. Svima koji se uključe u program osobna trenerica savjetuje kombinaciju srednje intenzivnih vježbi s intervalnim treninzima.

U vježbu je potrebno ubaciti barem tri intervala visokog intenziteta po minutu do dvije. Treninge obvezno kombiniramo s vježbama snage. Dakle, potrebno je izvoditi trening barem sat vremena, pri čemu bi na primjer hodali ili izveli bilo koju kardiovježbu od minimalno 45 minuta. Tijekom vježbe bi barem tri puta ubrzali s izvođenjem, kako bi se otkucaji srca podigli na 85 - 95 % maksimalnog broja otkucaja, a ostatak vježbe bi trebao biti u rasponu broja otkucaja 70 - 80 % maksimalnoga broja otkucaja srca. Takvoj vježbi dodajemo 15 - 20 min vježbi za snagu, rekla je osobna trenerica Anita Možgan.

Preporučljivo je vježbati svaki dan. Četiri ili pet dana preporučuje se vježbati kao što je već opisano, a dva puta tjedno vježbati vježbe niskog intenziteta (istezanje, lagana joga, kvalitetno puštanje).

Fizička aktivnost u Hotel Vitarium Superioru Fizička aktivnost u Hotel Vitarium Superioru Foto: Terme Krka

Iako će rezultati u ovom programu ovisiti o pojedincu, redovno vježbanje i pravilna prehrana uz nadzor stručnjaka svakako će polučiti dobre rezultate. Uz to, neće vam nedostajati motivacije jer u svakom koraku su uz vas osobe koje znaju što učiniti ako motivacija počne padati. Bolje razumijevanje procesa koji se događaju u tijelu tijekom gubitka kilograma također će biti dodatni poticaj osobama koje su se odlučile priključiti ovom programu. Ovisno o osobi, nakon tjedan ili dva svi će se osjećati bolje, imati više energije i izgubiti prve kilograme. Reduciranjem prehrane gotovo svi mogu izgubiti 1,5 do 2 kg masti mjesečno.

Uz sve stručne savjete i posvećenost vježbanju, najvažnije je ustrajati u svom cilju, raditi najbolje za sebe i prigrliti dobre rezultate.

Mnoge će veseliti činjenica da Slim fit programi uključuju i Vitarium Aqua, šmarješki svijet termalnih bazena, sauna, omiljenih pilinga, obloga i masaža, te relaksacijskih kupki, mjesto na kojem ćete osim gubitka kilograma uz pomoć ljekovite termalne vode relaksirati duh i obnoviti energiju.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju