Maramice za dezinfekciju, odnosno antibakterijske maramice u mnogim su kućanstvima neizostavno sredstvo za čišćenje jer su vrlo praktične, jednostavne za korištenje i s par poteza, bez puno muke odstrane bakterije i prljavštinu. No, kod korištenja tih maramica činimo jednu veliku grešku zbog koje bakterije zapravo prenosimo umjesto da ih odstranimo.

 

Istraživači iz Velike Britanije testirali su koliko dobro jedna maramica za dezinfekciju može ukloniti tri različite vrste bakterija na trima površinama od nehrđajućeg čelika. Otkrili su da bi se jedna maramica trebala koristiti samo na manjoj površini (ne većoj od metra kvadratnog) kako bi se ubile bakterije.

Jednu antibakterijsku maramicu nije dobro koristiti za čišćenje više površina jer se tako bakterije i kontaminacija samo prenose

Koristi li se maramica na većoj površini ili se različite površine čiste s istom maramicom (na primjer mikrovalna i radna ploča u kuhinji) bakterije se samo prenose s jedne na drugu površinu umjesto da se eliminiraju. Zato, ako jednom maramicom očistite veću površinu, radite to krivo: vjerojatno vam trebaju dvije ili tri antibakterijske maramice kako biste zaista počistili.

Jednu maramicu nije dobro koristiti za čišćenje više površina jer se tako bakterije i kontaminacija samo prenose, napominje Michaelle Exhume, stručnjakinja za analizu proizvoda u institutu Good Housekeeping. Michaelle također preporuča slijediti upute proizvođača istaknute na ambalaži.

Ako obrisana površina ne ostaje dovoljno dugo vlažna koliko bi trebala, odnosno koliko piše na pakiranju, samo uklanjate prljavštinu bez da dezinficirate površinu, kaže Exhume. Dakle, s maramicama za dezinfekciju možete učinkovito očistiti dom, ali morate ih koristiti vjerojatno u većim količinama nego što to činite. Provjerite i koliko često zaista morate čistiti WC školjku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju