Na Cvjetnom trgu u Zagrebu 10. veljače održat će se prosvjedni skup s ciljem poticanja ratifikacije Konvencije o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji


U subotu 10. veljače na zagrebačkom Cvjetnom trgu održat će se prosvjedni skup pod nazivom "Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije".

Pridružite se povorci 'sluškinja' koje žele živjeti u Hrvatskoj i svijetu bez nasilja nad ženama i djevojčicama. 'Sluškinjama' je dosta kontinuiranog nasilja nad ženama i djevojčicama, dosta je kontrole nad našim tijelima te sustava koji ne kažnjava nasilnike! Nećemo dopustiti da se distopijski scenarij 'Sluškinjine priče' autorice Margaret Atwood dogodi u Hrvatskoj te da se žene svode samo na služavke kojima se oduzimaju prava i čiji se glasovi utišavaju.

U subotu 10. veljače na zagrebačkom Cvjetnom trgu održava prosvjedni skup pod nazivom 'Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije'.

Nad ženama se vrši nasilje u njihovom domovima, radnim mjestima, na ulici, u okviru obitelji. Više od milijun žena i djevojčica diljem svijeta žrtve su seksualnog nasilja, prisilnih brakova, nasilja od strane trenutnih i bivših partnera, seksualnog uznemiravanja na poslu, mobbinga, bivaju ubijene, sve samo zato što su - žene. Istanbulska konvencija je alat kojim je zaštita žena i djevojčica u Hrvatskoj ostvariva. Zato zahtijevamo da Vlada i Sabor ratificiraju Konvenciju i ne pristajemo ni na što manje. Žene, koje se doživljava samo kao 'sluškinje', izlazit će na ulice sve dok se Konvencija ne ratificira, stoji u pozivu na skup koji organiziraju aktivisti okupljeni oko inicijative One Billion Rising.

ZAŠTO JE VAŽNA RATIFIKACIJA ISTANBULSKE KONVENCIJA?
 
Vijeće Europe 2011. godine usvojilo je Konvenciju o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatiju pod nazivom Istanbulska konvencija.

Konvenciju je u ime Republike Hrvatske 2013. godine potpisao tadašnji premijer, ali ona do danas nije ratificirana. Vijeće Europe konvencijom je postavilo pravni okvir za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama, a ratifikacijom zemlje postaju pravno vezane za njezine odredbe.

Krajem 2017. godine puno kritika izazvala je izjava Znanstvenog vijeća za obrazovanja i školstvo HAZU-a u kojoj stoji kako Istanbulska konvencija nije prihvatljiva za hrvatski odgojno-obrazovni sustav. Međutim, Ured za odnose s javnošću i medija HAZU-a uputio je odgovor na izjavu u kojoj objašnjavaju kako ona ne odražava službeni stav Akademije.

U posljednje vrijeme pojedini hrvatski političari pozivaju na saborsku raspravu o ratifikaciji, ali konkretne datume još uvijek nitko ne spominje.
Skup se održava 10. veljače na zagrebačkom Cvjetnom trgu u 12 sati Skup se održava 10. veljače na zagrebačkom Cvjetnom trgu u 12 sati Foto: Segor Garber/One Million Rising Croatia

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju