Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u Europi, a sada postoji opasnost da se taj zakon postroži do krajnjih mjera. Stoga Poljakinje danas održavaju Opći ženski štrajk, a podržat će ga i Zagreb okupljanjem na uglu Varšavske ulice i Cvjetnog trga u 18 sati

U Poljskoj je prekid trudnoće dozvoljen u tri slučaja: ako je ugrožen život fetusa, kada je po život ugroženo zdravlje majke i u slučaju da je do trudnoće došlo nakon silovanja ili incesta.

Poljski parlament je prije nekoliko dana u proceduru pustio inicijativu prema kojoj bi se pobačaj u potpunosti zabranio. Prihvati li se predložena zabrana, svako prekidanje trudnoće bit će izjednačeno s kriminalnim činom, a žena će moći biti kažnjena i sa zatvorskom kaznom do pet godina. Liječnici za koje se utvrdi da su izveli pobačaj također će se moći kazneno goniti i podliježu kaznama zatvora.

Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u Europi, a sada postoji opasnost da se taj zakon postroži do krajnjih mjera

Kritičari novog prijedloga zakona kažu da bi po tome čak i žena koja doživi spontani pobačaj mogla biti osumnjičena za kriminal te da će liječnici odbijati raditi i obične rutinske zahvate na trudnicama zbog straha da će biti optuženi da su im pomogli da prekinu trudnoću.

Iako su Katolička crkva i poljska vladajuća stranka javno poduprijeli zabranu, nijedna od ovih dviju strana nije inicirala prijedlog. Ono je djelo tvrdolinijaške konzervativne propagandne grupe Ordo luris, a podnijela ga je koalicija Stop Abortion (Stop abortusu) kao građanska inicijativa – peticija koju parlament prihvaća kada skupi 100.000 potpisa.

Biste li podržali prijedlog zakona da se pobačaj u potpunosti zabrani i da ga se izjednači s kriminalnim činom?

glasova:

Žene u Poljskoj odlučile su stoga u ponedjeljak 3. listopada održati Opći štrajk kako bi stale u obranu svojih osnovnih ljudskih prava. Poljakinje se potiče da toga dana ne idu na posao, da ne obavljaju svoje kućanske dužnosti te da se okupe na demonstracijama, doniraju krv i bave se dobrotvornim radom.

Veliki broj žena u Poljskoj kaže da im je dosta uskraćivanja njihovih temeljnih reproduktivnih i ljudskih prava što, napominju, predstavlja prijetnju njihovoj sigurnosti i dignitetu.

MALTA NAJSTROŽA, KANADA NAJLIBERALNIJA

'Mnoge žene i djevojke u Poljskoj osjećaju da nemaju nikakvu moć, da nisu ravnopravne i da nemaju pravo na vlastito mišljenje. Ovo je prilika da nas se vidi i čuje', izjavila je Magda Staroszczyk, koordinatorica štrajka nadahnutog ženskim štrajkom na Islandu prije više od 40 godina kada 90 posto žena na jedan dan nije otišlo na posao, kuhalo niti se brinulo za svoju djecu.

Mnoge žene i djevojke u Poljskoj osjećaju da nemaju nikakvu moć, da nisu ravnopravne i da nemaju pravo na vlastito mišljenje

'Moja majka je velika katolkinja, svaku nedjelju ide u crkvu i protivi se abortusu u slučaju ako ga žena radi samo zato jer ne želi dijete. Ali ne slaže se s ovim zakonom jer ako je žena silovana, prema njoj će se odnositi gore nego prema muškarcu koji ju je silovao', kaže liječnica Małgorzata Łodyga.

Inicijativa Obrani pravo na izbor pokrenuta u Hrvatskoj želi izraziti solidarnost sa ženama u Poljskoj i upozoriti na prijetnje pravu na pobačaj u Hrvatskoj. S tim ciljem organizira okupljanje iz solidarnosti koje će se održati u ponedjeljak 3. listopada u 18 sati na uglu Varšavske ulice i Cvjetnog trga. Pozivaju se sve žene da se pridruže okupljanju, a iz inicijative poručuju da dođu odjevene u crninu.

Prema podacima Centra za reproduktivno zdravlje Ujedinjenih naroda, u svim državama Europe pobačaj je dozvoljen, osim na Malti, jedinoj državi Europe u kojoj se zbog pobačaja može završiti u zatvoru. Liječnicima koji obave abortus prijeti kazna od 18 mjeseci do tri godine zatvora. U Sjevernoj Irskoj i Irskoj pobačaj je dozvoljen samo u slučaju da trudnoća predstavlja prijetnju po život trudnice.

Najliberalnije propise u Europi imaju Nizozemska, Velika Britanija, Švedska, Austrija, Norveška, Švicarska, Belgija i Francuska, a Nizozemska i Kanada najliberalnije su u svijetu kad je riječ o izboru prekida trudnoće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju