SASTOJCI:
- 1 kg krumpira
- 1 korijen peršina
- 1 manji korijen celera
- 1 manji luk
- 500 ml temeljca ili obične vode
- sol i papar
- nekoliko šnita slanine
- 2 žlice maslaca
PRIPREMA:
1. Krumpir ogulite, operite i narežite na manje kockice. Korijen celera, peršina i luk također ogulite i nasjeckajte na sitne kockice.
2. Rastopite maslac u zdjeli za kuhanje na laganoj vatri pa zatim dodajte luk i dinstajte ga dok ne požuti. Nakon toga dodajte celer i peršin pa dinstajte još 5 minuta. Na kraju dodajte krumpir. Dinstajte i njega s povrćem 5 minuta uz redovito miješanje. Zatim sve posolite i popaprite, zalijte temeljcem ili vodom i kuhajte dok krumpir ne bude gotov.
3. Kada je krumpir gotov, u juhu dodajte slatko vrhnje i prokuhajte 2 minute pa maknite s vatre. Štapnim mikserom obradite juhu kako biste dobili finu kremastu teksturu.
4. Narežite slaninu na kockice i prepržite je na tavi bez masnoće. Samo je stavite na višu temperaturu i slanina će pustiti mast na kojoj će se lijepo prepržiti. Kockice slanine posipajte po juhi i tako poslužite.
SAVJETI:
- netom prije posluživanja na juhu možete naribati malo tvrdog sira, dodati nasjeckanog peršina ili nekog drugog začina po želji.
- ako volite gljive, prepržite i njih na slanini pa potom sve dodajte juhi
Dobar tek!