Ispiranje nosa slanom vodom drevni je običaj iz ajurvede koje su jogiji koristili još prije nekoliko tisuća godina za zdravlje tog organa.

Ta praksa poznatija po imenu jala neti sprječava nastanak infekcija u sinusima, razrjeđuje sluz, smanjuje upalu i natečenost sluznice, ali i uklanja alergene iz nosa te tako olakšava disanje.

Za ispiranje se obično koriste posude u obliku čajnika popularne po imenu Neti ili pak moderne verzije tuševa za nos kakve je moguće kupiti u ljekarnama.

Ulje divljeg origana Tri prirodna snagatora koja pomažu u borbi protiv gripe i prehlade

Za ta pomagala treba izdvojiti stotinjak kuna, no valja znati da će vam oni potrajati nekoliko godina. S druge strane, trošak slane vode iznosi svega kunu-dvije.

Što treba napraviti?
Prije upotrebe posude se steriliziraju vrućom vodom, a potom napune fiziološkom otopinom, odnosno prokuhanom vodom u kojoj smo otopili sol. Dopustite da prokuhana voda dosegne sobnu temperaturu prije nego što je krenete ulijevati u nos.

Neti posuda za ispiranje nosa Neti posuda za ispiranje nosa (Foto: Getty Images)

Nagnite glavu na stranu, prislonite ispupčeni dio posude uz jednu nosnicu te lagano pustite tekućinu da prođe kroz nos te iscuri kroz drugu nosnicu.

Ponovite isti postupak i s drugom nosnicom, po mogućnosti nad umivaonikom ili kadom kako ne biste uneredili dom.

Ispušite nos kada potrošite sve tekućinu u posudi.

Oprez
U ajurvedskoj praksi jala neti sastavni je dio higijene te se izvodi gotovo svaki dan. Na Zapadu stručnjaci preporučuju da se tom tehnikom poslužite samo kada imate problema s gornjim dišnim putevima.

Zdravi ručak 10 jednostavnih navika zbog kojih liječnici lakše izbjegavaju bolesti

Imajte na umu da nepravilno korištenje posuda za ispiranje može povećati rizik od infekcija u nosu. Upravo zato za ispiranje koristite samo prokuhanu vodu te posude koje ste dobro sterilizirali prije korištenja.

Ako imate osjetljive sinuse i česte upale nosa posavjetujte se sa svojim liječnikom prije nego što se odlučite na ispiranje nosa ovom ajurvedskom metodom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju