Svi već znamo koje su tri najvažnije mjere za obranu od koronavirusa - maska za lice, fizička udaljenost i pranje ruku, no s dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu - svjež zrak.

Slabo prozračene prostorije povećavaju mogućnost prijenosa virusa aerosolima, česticama koje ''plutaju'' u zraku, objašnjava direktor odjela za infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostocku dr. Emil Reisinger.

Uz kapljično širenje, mnogo manji aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije koronavirusa, premda u manjoj mjeri, kaže Reisinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakši aerosoli mogu lebdjeti dulje i tako se širiti u zatvorenim prostorijama. Tome je najlakše doskočiti povremenim otvaranjem prozora. Strahovi da ćete se pritom prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski profesionalci.

Slika nije dostupna Kao da i nemate masku: Najveća greška kod nošenja zaštitne maske

Slika nije dostupna Vrijedi pokušati: Vitamin koji ima ulogu u zaštiti dišnog sustava od infekcija

Prozračivanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promijeni temperaturu u prostoriji, napominje Reisinger. Predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i otpustit će pohranjenu toplinu.

Slika nije dostupna Borba protiv virusa: Koliko ispiranje nosa i inhalacija mogu pomoći?

Slika nije dostupna Protiv virusa i zatvora: Domaći recept za sirup od bobica bazge

Njemački stručnjaci preporučuju da se uredske prostorije prozračuju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sjedi manje ljudi dovoljno je i deset minuta. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju