Bobice bazge sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antivirusno, antibakterijski i diuretski.
Zbog toga će sirup od bobica bazge biti vrijedan sadržaj svake kuhinje, naročito kada dođe sezona prehlada i gripe, ali i kada vas muče zatvor, slabost, neuralgija (jaka bol u području živca), pa i stres. Sirup od bobica bazge možemo nazvati jesenskom sestricom sirupa od cvjetova bazge koji se priprema u proljeće.
Sirup od bobica bazge pomaže kod prehlade, gripe, zatvora, slabosti, pa i kada ste pod stresom
Bobice bazge ne smiju se nikada jesti sirove jer su toksične te mogu izazvati trovanje. Termičkom se obradom toksičnost bobica u potpunosti uništava te je sirup od bobica potpuno siguran za konzumaciju.
Sirup se radi od potpuno zrelih, sočnih bobica koje se beru u rujnu. Donosimo vam recept za napitak koji će vam ojačati imunitet i podići razinu željeza u krvi, pomoći kod povišene temperature, a uz to je i jako ukusan. Ako ne stavite đumbir, sok mogu piti i djeca.
Sastojci za sirup od bobica bazge:
- 1 kg zrelih bobica bazge
- 1 l vode
- 0,75 kg šećera
- 2 cm svježeg korijena đumbira
- sok i korica od jednog limuna
- 0,5 kg domaćeg meda
Postupak:
- Bobice bazge prelijte vodom i stavite kuhati, a nakon što su se 15 minuta kuhale, maknite ih s vatre, dodajte šećer, naribani đumbir te sok i naribanu koricu limuna.
- Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta te procijedite kroz sito.
- Procijeđeni sok zagrijte do vrenja, dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topao, ulijte ga u čiste staklene boce.
- Sirup od bobica bazge čuvajte na hladnom i mračnom mjestu (može i u hladnjaku) te ga koristite kao sirup za razrjeđivanje.